Svečano obilježena 24. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

U sklopu središnje svečanosti održana je i ceremonija imenovanja vojarne nazivom "1. hrvatski gardijski zbor"

Središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije "Sv. Valentin" održana je u petak, 23. veljače 2018. godine, u zagrebačkoj vojarni "1. hrvatskog gardijskog zbora" u Zagrebu.

Proslavi su, uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi dužnosnici i visoki uzvanici Ureda predsjednice, Hrvatskog Sabora, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

U svom obraćanju predsjednica Republike izrazila je zahvalnost pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na marljivom, predanom i samozatajnom radu te naglasila kako je imenovanje vojarne nazivom "1. hrvatskog gardijskog zbora", na čijim se načelima temelji rad današnje Počasno-zaštitne bojne, odraz ponosa i poštovanja, ali i podsjetnik njenim pripadnicima da teže izvrsnosti. "Ovo je prigoda da vam od srca zahvalim na još jednoj godini i svemu što činite. Prepoznajemo vašu marljivost, vašu srčanost, etičnost i odanost domovini, Republici Hrvatskoj, i narodu, kao i vaš odnos prema poslu koji radite", zaključila je Predsjednica, pohvalivši besprijekornu službu Počasno-zaštitne bojne.

Državni tajnik Zdravko Jakop tom je prigodom kazao kako je čuvanje uspomena na djela vitezova, onih koji su se nesebično žrtvovali za domovinu, njezinu opstojnost i njezinu budućnost, trajna obveza sviju nas. Poručivši kako je cilj Ministarstva obrane svim svojim aktivnostima i planovima doprinositi razvoju sposobnosti Oružanih snaga, kako bi one, u uvjetima suvremenih ugroza, bile spremne odgovoriti na njih, kazao je: "Stasali ste u postrojbu kojom se ponosimo, sastavljenu od vrsnih profesionalaca. Ova godina je godina spremnosti, s fokusom na tjelesnoj pripremi naših vojnika, dočasnika i časnika. Upravo vaša postrojba je najbolji pokazatelj koliki je značaj tjelesne spreme u obavljanju zahtjevnih zadaća koje se pred vas postavljaju."

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je 24. obljetnicu osnutka 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji je Počasno-zaštitna bojna sljednik. Zahvalio je postrojbi na ogromnom doprinosu stvaranju pozitivne slike koju Oružane snage Republike Hrvatske imaju u javnosti, što potvrđuje i nedavno dodijeljena nagrada Oružanim snagama Ponos Hrvatske. "Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguranja ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u svojoj provedbi. To vas sigurno čini ponosnim, ali to znači da imate i veću odgovornost jer su od vas očekivanja velika i niti za trenutak nema opuštanja pri provedbi vaših svakodnevnih zadaća. Vi ste jedan od simbola i najljepših slika naše hrvatske vojske. Svojim izrazito vojničkim, dostojanstvenim držanjem dajete dodatnu vrijednost povijesnim odorama koje nosite i na tome vam od srca zahvaljujemo", poručio je general Šundov.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul naglasio je kako Počasno-zaštitna bojna nasljeduje načela požrtvovnosti, domoljublja i dostojanstva 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su veterani osnovali i Udrugu veterana 1. HGZ-a. Istaknuo je kako se uz potporu vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova Počasno-zaštitna bojna pomlađuje, kontinuirano poboljšava uvjete života i rada svojih pripadnika, vraća tradiciju Velike smjene straže i održavanja natjecanja Viribus Unitis. "Obnovljena i ojačana Počasno-zaštitna bojna sjaji dostojanstvom i ne odustaje niti u najtežim uvjetima", poručio je brigadir Burčul, zaključivši: "Sve smo to uspjeli zajedničkim snagama – viribus unitis! Zajedničkim snagama nastavljamo dalje."

Program obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije "Sv. Valentin" započeo je polaganjem vijenaca kod spomen-ploče poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, nakon čega je služena sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U sklopu središnje svečanosti održana je i ceremonija imenovanja vojarne nazivom "1. hrvatski gardijski zbor". Na kraju su uručena odličja, promaknuća i poticajne mjere, a po prvi puta novopridošlim pripadnicima Počasno-zaštitne bojne svečano su uručene i beretke.



Priopćenja