Ministar Krstičević na prvoj godišnjici NATO eFP u Litvi

"Hrvatska s NATO partnerima u Litvi jača interoperabilnost, provodi zajedničke obuke i razmjenjuje vrijedna iskustva", ističe Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovao je obilježavanju prve godišnjice NATO Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence) koja je održana danas, u ponedjeljak, 5. veljače 2018. godine u vojarni Rukla u Republici Litvi.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, predsjednica Republike Litve Dalia Grybauskaité, ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis, ministrica obrane Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten i državni tajnik u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke Marcus Grübel.

Ministar Krstičević uputio je čestitke povodom prve obljetnice uspješno provedene misije Ojačane prednje prisutnosti u Litvi, istaknuvši kako je „Hrvatska odgovorna članica NATO-a i svojim sudjelovanjem u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti jačamo interoperabilnost, provodimo zajedničke obuke i razmjenjujemo vrijedna iskustva. Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi.“

U Litvi, ministar Krstičević susreo se i s predsjednicom Republike Litve Daliom Grybauskaité, s kojom je razgovarao o zajedničkom angažmanu hrvatskih i litavskih pripadnika Oružanih snaga u NATO Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Također, tom prilikom ministar je zahvalio našim partnerima, Litvi što je odličan domaćin hrvatskim vojnicima i saveznicima iz NATO-a.

Povodom prvih godinu dana NATO Ojačane prednje prisutnosti u Litvi, zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller istaknula je kako povećana predanost NATO-a šalje snažnu poruku da je Savez snažan, ujedinjen i da će tretirati "napad na jedan, kao napad na sve nas".

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju u NATO Ojačanoj prednjoj prisutnosti u Litvi s mehaniziranom satnijom koja broji 187 pripadnika OS RH, od kojih je i 10 žena, s 15 borbeno oklopnih vozila Patria. Uz hrvatske vojnike, u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga iz Francuske, Nizozemske i Norveške. Hrvatski vojnici u Litvi borave od početka prosinca prošle godine, a zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan.

Pripadnike prvog hrvatskog kontingenta u Litvi i Poljskoj, krajem prosinca prošle godine posjetili su i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OS RH.





Priopćenja