Povodom umirovljenja visoke časnike OSRH primila Predsjednica RH

"Svi ste vi svoju službu u RH započeli u najtežem, ali i najčasnijem razdoblju za našu Domovinu"

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak, 12. siječnja, visoke časnike OSRH povodom njihovog umirovljenja, među kojima je 36 generala, admirala, brigadira i kapetana bojnog broda.

Tom prigodom zahvalila im je na doprinosu tijekom životnog i radnog vijeka provedenog u službi domovine, čestitala na časnom i požrtvovnom obnašanju dužnosti i uručila im časničke bodeže.

"Svi ste vi svoju službu u RH započeli u najtežem, ali i najčasnijem razdoblju za našu Domovinu. U Domovinskom ratu osvjedočili ste domoljublje spremnošću na žrtvu za Hrvatsku. Na tome vam cijela Hrvatska duguje trajnu zahvalnost, kao i na vašem samoprijegornom i požrtvovnom radu u izgradnji Oružanih snaga. Vaš doprinos ugrađen je u temelje hrvatskog obrambenog sustava i vama pripada zasluga što su Oružane snage izrasle u suvremenu oružani silu", istaknula je Predsjednica u prigodnom obraćanju.

Podsjetila je kako u obavljanju državničkih funkcija često ima prigodu razgovarati s brojnim državnicima i dužnosnicima NATO-a i Europske unije koji doprinos Oružanih snaga RH u očuvanju međunarodne sigurnosti opisuju najvišim ocjenama. „Takve pohvale su ujedno pohvale i vama u izgradnji Oružanih snaga te imate puno pravo ponositi se njima“, poručila im je.

Napomenula je kako će mnogi od umirovljenih časnika nakon završetka djelatne vojne službe započeti neku drugu karijeru, izrazivši uvjerenje da će i u tome biti uspješni. „To jamče vaši rezultati tijekom uspješne vojne karijere, vaša vojnička stega i odgovornost s kojom ste pristupili svakoj zadaći“, zaključila je.

Umirovljenim časnicima poželjela je i u novim izazovima puno uspjeha te izrazila nadu da će ostati povezani sa obrambenim sustavom. „Ministarstvo obrane i Oružane snage bile su i ostaju vaš dom i obitelj“, poručila je, dodajući kako sve umirovljene pripadnike Oružanih snaga, a posebno časnike i generale potiče u raznim prigodama na trajnu potporu razvoju obrambenih sposobnosti te da i na taj način nastave služiti hrvatskoj domovini, te je istaknula: "Vaše iskustvo, znanje i dokazano domoljublje, mogu i trebaju biti trajna dodatna vrijednost. Časnički bodeži simbol su vaše trajne pripadnosti Oružanim snagama i odanost hrvatskog časnika domovini ne prestaje njegovim formalnim umirovljenjem.“

Predsjednica je podsjetila i na brigadira Nediljka Bojića, koji je u kolovozu prošle izgubio borbu s teškom bolešću, rekavši kako se njegovog doprinosa možemo tek posmrtno prisjetiti.

U ime umirovljenih visokih časnika Predsjednici i vrhovnoj zapovjednici zavalio je umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić. Istaknuo je kako su dali izniman doprinos u vremenima stvaranja Oružanih snaga i obrani domovine uz puni angažman, pokazujući odlučnost i opredijeljenost u ispunjavanju postavljenih zadaća. "Proteklih 27 godina služenja i davanja sebe je nešto što svaki od nas drži jedinstvenim, posebnim i neupitnim, časnim i nedjeljivim dajući doprinos u iznimim povijesnim okolnostima u stvaranju novog društva, sustava i države na ponos svoje nacije i naroda. To je nešto što vam ne da da sumnjate u odluke svojih nadređenih i ispunjava zadovoljstvom i srećom jer je stvorena neovisna Hrvatska za čime su težile brojne generacije," rekao je Barić.

"Odlazimo iz Oružanih snaga - ali one ostaju u nama - spremni za daljnja davanja i požrtvovanja", naglasio je Barić podsjetivši na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako je stvaranje države maraton u kojoj samo dobro pripremljeni i motivirani trče do kraja. „Mi smo istrčali svoj krug i sigurni smo da će oni koji ostaju za nama učiniti isto“, zaključio je general Barić. Zahvalio je na povjerenju koje su imali u obnašanju najviših dužnosti u Oružanim snagama i poručio kako će u njima imati oslonac i potporu, a prisjećanje na poginule znak je poštovanja onoga što su činili.

Uz umirovljene časnike na prijamu su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić. Povodom umirovljenja časnike OSRH primio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.



Priopćenja