Završila obuka 4. naraštaja omanskih pilota

U Zadru je održana Središnja svečanost povodom završetka letačke obuke pripadnika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Omana u HRZ-u i PZO-u

U Kneževoj palači u Zadru u utorak, 19. prosinca 2017., održana je središnja svečanost povodom završetka letačke obuke pripadnika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Omana (Royal Air Force of Oman - RAFO) u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani (HRZ i PZO). Riječ je o četvrtom naraštaju omanskih pilota koji se od 2014., školuju u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a.

Uz polaznike obuke, nastavnike letenja i druge djelatnike 93. zrakoplovne baze i Središta za obuku HRZ i PZO-a te predstavnike RAFO-a, svečanosti su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OS RH brigadni general Mato Mikić, izaslanik zapovjednika RAFO-a brigadir Said Al Bimani, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Mario Pleša, predstavnici državnih, županijskih i gradskih institucija, MUP-a, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, civilnih obrazovnih te znanstvenih institucija i drugi.

Središnji dio svečanosti bilo je uručenje diploma o završetku letačke obuke i dodjela RAFO letačkog znaka pilotima koji su uspješno završili obuku, koja je počela 9. ožujka ove godine. Na školovanju je bilo osam omanskih polaznika te nastavnik letenja u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuke. Obuka se provodila na avionima Pilatus PC-9M. Obučni ciklus obuhvaća temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje. Najboljem polazniku, poručniku Omaru Yasseru Al Maqbaliju, uručena je i nagrada Ministarstva obrane. S druge strane, i predstavnici RAFO-a su uručenjem nagrada zahvalili hrvatskim nastavnicima iz Eskadrile aviona te drugim pripadnicima 93. zrakoplovne baze i Središta za obuku koji su sudjelovali u ciklusu obuke.

"Ovo je omansko-hrvatski projekt u koji su obje strane uložile zajedničke napore, pokazujući težak rad i profesionalizam. Očito, partnerski je pristup rezultirao uspješnim završetkom obuke bez ikakvih incidenata. Koristim priliku izraziti zahvalnost pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i svim ostalima koji su sudjelovali u obuci, posebno polaznicima koji su uspješno završili program letačke obuke i opravdali povjerenje naših nastavnika letenja i povjerenje svoje zemlje", istaknuo je brigadni general Mato Mikić u prigodnom govoru.

Brigadir Said Al Bimani istaknuo je da na polaznike ne gleda samo kao na pilote, nego i kao na buduće zapovjednike i donositelje odluka. "Vrlo smo zadovoljni kvalitetom obuke u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, to smo znali i vidjeli od samog početka", rekao je brigadir, uz naglasak da se kvaliteta ogledala i u instruktorima i u svim segmentima rada kroz obuku.

Zapovjednik Pilotske škole SzO HRZ i PZO “Rudolf Perešin” brigadir Branko Plazanić zahvalio je polaznicima i nastavnicima na izvanrednom radu tijekom cijelog razdoblja školovanja. “Vi ste kompaktna skupina koja je postigla jako dobre rezultate”, poručio je pripadnicima RAFO-a dodajući da se nada da su se u Zadru i Hrvatskoj osjećali ugodno i dobrodošlo.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin rekao je da je danas poseban dan za polaznike, dan kada im treba čestitati: "Obuka je bila vrlo intenzivna, bilo je lakših i težih dana, no nakraju smo postigli cilj: zaslužili ste vaša krila".

U ime polaznika nazočnima se obratio natporučnik Abdulah Abdulrahim Al Farsi, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obuci, a najviše nastavnicima za pomoć, potporu i ohrabrivanje. "Teško smo radili za ovaj trenutak", istaknuo je Al Farsi, i utvrdio da se pokazalo da oni koji su uporni uvijek dosegnu cilj.

Priopćenja