Hrvatska na sastanku ministara obrane A-5 u Makedoniji

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na sastanku ministara obrane država Američko-jadranske povelje (A-5), koji se održava 30. studenog i 1. prosinca 2017. u Ohridu pod predsjedanjem Republike Makedonije.

Sastanku su nazočila visoka izaslanstva ministarstava obrane država članica A-5 inicijative, potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Republike Makedonije Radmila Shekerinska Jankovska, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper, zamjenik ministrice obrane Albanije Petro Koçi i zamjenik ministrice obrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić.

Na sastanku A-5 inicijative sudjelovali su i predstavnici država promatrača: ministar Kosovskih snaga sigurnosti Rrustem Berisha, državni tajnik Ministarstva obrane Slovenije Miloš Bizjak i pomoćnik ministra obrane Republike Srbije Milan Mojsilović. Također, na poziv države ovogodišnje predsjedateljice A-5 Republike Makedonije, sastanku je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Bugarske Krasimir Karakachanov.

U okviru Plenarne sjednice sudionici konferencije raspravljali su o daljnjem smjeru razvoja regionalne suradnje, zajedničkom pristupu razvoju ključnih sposobnosti i doprinosu međunarodnim operacijama. U cilju što učinkovitijeg odgovora na suvremena sigurnosna zbivanja, članice ove inicijative postavile su prioritete suradnje u području obrane i sigurnosti, s naglaskom na članstvo u NATO-u kao ključnom jamcu sigurnosti na području jugoistočne Europe. Na kraju sjednice potpisana je zajednička izjava država članica Američko-jadranske povelje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Makedonije, koja je predsjedavala sjednicom, istaknula je važnost zajedničke suradnje i jačanja zajedničkih interesa u okviru suradnje država A-5 inicijative. Također, istaknula je kako je važno jačati regionalne inicijative i suradnju te kako je, s obzirom na nove sigurnosne izazove, nužna prilagodba regionalnih sposobnosti i kapaciteta globalnim potrebama.

Zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper istaknula je važnost zajedničke suradnje i pohvalila sudjelovanje članica A5 u misiji Resolute support u Afganistanu.

Tijekom plenarne sjednice pomoćnik ministra Mihatov, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo, istaknuo je važnost nastavka euroatlantskih procesa u preostalim državama aspiranticama iz jugoistočne Europe te je poručio kako će Republika Hrvatska, kao i do sada, pružati aktivnu potporu Makedoniji i BiH u provedbi reformi, jačanju stabilnosti institucija i nastavku procesa integracija.

Osvrnuo se i na aktualnu sigurnosnu situaciju na području jugoistočne Europe, naglasivši kako sigurnosne ugroze s kojima se sve države suočavaju zahtijevaju pronalazak zajedničkih rješenja, čemu uvelike pridonosi i partnerska suradnja u okviru Američko-jadranske povelje te koju je potrebno i ubuduće razvijati.
Na marginama ministarskog sastanka pomoćnik ministra Mihatov održao je bilateralni sastanak s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Rrustem Berishom.

Priopćenja