Alpinist Stipe Božić održao predavanje u MORH-u

Alpinist Stipe Božić, sudionik Domovinskog rata i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja u ponedjeljak, 4. prosinca 2017. godine u Ministarstvu obrane RH održao je motivacijsko predavanje pod nazivom "Kako do vrha?".

Božić je djelatnicima MORH-a i pripadnicima Oružanih snaga RH prezentirao iskustva iz perspektive alpinista i pripadnika HGSS-a, te vlastita iskustva iz Domovinskog rata.

"Kada stanem na neki vrh imam osjećaj da vidim samo planine, a mogu reći kako posebnu privilegiju predstavlja dolazak na sam vrh, iako isto ne donosi nikakvu materijalnu korist", ispričao je Božić, koji je inače prvi Hrvat koji je bio na Sjevernom polu te je tamo ostavio hrvatsku zastavu. Božić je jedan od rijetkih koji se dva puta popeo na vrh svijeta, Mount Everest.

"Za uspjeh je vrlo važno imati tim i u njemu dobro funkcionirati, ali i imati motiv , razmjenjivati vlastita iskustva s drugima da ona budu inspiracija za njihov napredak", rekao je i dodao kako se na pothvate odlučuje jer mu omogućavaju otvaranje novih horizonata, stjecanje neraskidivih prijateljstava, ali mu predstavljaju i svojevrsni duhovni izazov.

"Nije najvažniji cilj, puno je važniji put do tog cilja, potrebno je odvagnuti i znati svoje mogućnosti. Uzori nam pritom moraju biti najbolji na svijetu jer nije važno tko se popeo na vrh, već da je to napravio tim", nastavlja Božić i dodaje kako je posebno ponosan na rad Hrvatske gorske službe spašavanja.

"Kada treba pomoći u nevolji, najvažnije je skratiti put od dojave do dolaska na mjesto nesreće i kako kaže sama krilatica HGSS-a: pomoći bilo kome, bilo gdje i u bilo koje vrijeme".

Božić je na kraju istaknuo i zaključio: "Najveća je nagrada sretan povratak kući, a najveće bogatstvo su dragocjena iskustava stečena tijekom putovanja".

Osim alpinizma, Stipe Božić bavio se speleologijom, ronjenjem te je aktivan skijaš. Svoje ekspedicije i putovanja dokumentirao je mnoštvom fotografija i autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga "Put na vrh svijeta", "Sedam vrhova" i "Svete planine svijeta".

Priopćenja