Ministar Krstičević na konferenciji o sigurnosnim izazovima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u srijedu, 23. studenog 2017. godine sudjelovao je na godišnjoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Sigurnosni izazovi za Europu" u organizaciji RACVIAC Središta za sigurnosnu suradnju i Zaklade Konrad Adenauer te uz potporu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnja konferencija peta je u nizu aktivnosti usmjerenih na omogućavanje sveobuhvatne rasprave o procesima transformacije u zemljama jugoistočne Europe u pogledu institucijske spremnosti i odgovornosti za članstvo u NATO i EU, a tom prigodom ministar Krstičević zahvalio je organizatorima na održavanju jedne ovakve primjerene platformu za rasprave o važnim regionalnim sigurnosnim pitanjima.

"Sigurnosni trendovi u Europi mogu se definirati kao "rastuća nestabilnost". Brze i teško predvidive promjene kao i čvrste veze između unutarnje i vanjske sigurnosti ključna su zajednička karakteristika koja opisuje aktualno sigurnosno okružje. Situacija u Jugoistočnoj Europi još uvijek je pod utjecajem posljedica raspada nekadašnje Jugoslavije, geostrateških interesa globalnih i regionalnih igrača na ovom prostoru te prelijevajućih učinaka kriza u europskom susjedstvu", rekao je ministar Krstičević dodavši kako područje Jugoistočne Europe još nije potpuno stabilizirano.

"Trenutno najistaknutija sigurnosna prijetnja u Europi je terorizam, motiviran religijskim radikalizmom. Prelijevanje kriza na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, u kombinaciji s rastućom ideologijom religijskog radikalizma i nasilnog ekstremizma, koji se vrlo lako šire društvenim mrežama, doveli su do jedinstvenog fenomena – stranih boraca. Glavno pitanje je kako integrirati migrante te drugu generaciju migranata, rođenih u Europi kako bi se spriječilo stvaranje izoliranih zajednica koje predstavljaju plodno tlo za kriminal, neprihvaćanje europskih vrijednosti i posljedično – terorizam", nastavlja ministar Krstičević i ističe: "Hrvatska je prepoznala izmijenjenu sigurnosnu paradigmu i donijela novu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Naš je cilj povećati sinergiju među elementima nacionalne sigurnosti i izgraditi učinkovit i koordiniran sustav koji će biti sposoban smanjiti rizik, suočiti se sa suparnikom, spriječiti terorizam, upravljati mogućom novom migrantskom krizom, uspostaviti učinkovit sustav sprječavanja, zaštite i smanjenja posljedica prirodnih katastrofa".

Direktor RACVIAC-a Haydar Berk zahvalio je ministru obrane na dolasku i kazao kako od ove konferencije očekuje niz konstruktivnih rasprava. "Jugoistočna Europa suočava se s nizom promjena i izazova, a kako bi se uspješno suočila s istima, potrebna je intenzivnija međudržavna suradnja".

Direktor Zaklade Konrad Adenauer Ureda u Hrvatskoj, Michael Lange izrazio je želju za intenzivnijom suradnjom država s područja zapadnog Balkana. „Postoji ideja da se osnuje sigurnosna zajednica država zapadnog Balkana koja će ujediniti sve njihove sigurnosne mehanizme i koja će prije svega biti osposobljena za borbu protiv radikalizacije mladih ljudi.“

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na panelu pod nazivom „Suvremeni sigurnosni izazovi Jugoistočne Europe“, a o suvremenim sigurnosnim izazovima na konferenciji su govorili državni dužnosnici, predstavnici ministarstava za obranu i vanjske poslove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Cilj ove konferencije je s geopolitičkog stanovišta razmotriti sadašnje i buduće sigurnosne izazove i prijetnje za zemlje jugoistočne Europe kao i mogućnost prevencije istih, imajući u vidu postojeće NATO sigurnosne procjene i EU vanjsku i sigurnosnu politiku.


Priopćenja