Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

"Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" geslo je ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a tim povodom 18. studenog 2017. u Gradu-heroju okupili su se građani iz cijele Hrvatske i šire. Među njima bili su i najviši državni dužnosnici – predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koje je u Vukovaru dočekao načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov.

"Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" geslo je ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a tim povodom 18. studenog 2017. u Gradu-heroju okupili su se građani iz cijele Hrvatske i šire. Među njima bili su i najviši državni dužnosnici – predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koje je u Vukovaru dočekao načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov.

"Danas se trebamo pokloniti žrtvi Vukovara, ali prije svega osigurati budućnost Vukovara, da Vukovar ostane ovdje i da ljudi ostanu u Vukovaru", poručila je predsjednica Republike. Osvrćući se na suradnju Hrvatske sa susjednom Srbijom, istaknula je kako je Deklaracija o suradnji dviju država potpisana u dobroj vjeri te kako ima i malih pomaka, no kako je još uvijek i mnogo otvorenih pitanja, među kojima ponajprije bolno pitanje nestalih kao najveće humanitarno pitanje. „Još će puno vode proteći Dunavom prije nego što Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države“, zaključila je predsjednica.

"Danas obilježavamo jedan od najtužnijih dana u hrvatskoj povijesti, dana koji narod nosi kao duboki trag i traumu, no to je i dan kada smo se dodatno povezali, kada je ojačano hrvatsko jedinstvo i zajedništvo. Pokazali smo da smo žilav narod koji drži do svoje slobode i svojeg dostojanstva", izjavio je predsjednik Sabora Jandroković, zaključivši: "Hrvatska je ovdje obranjena, Vukovar je simbol našeg stradanja, ali i naše slobode i zajedništva. Ovo je dan koji nas obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima i da radimo sve što je potrebno za boljitak naše domovine".

Prisjećajući se tragedije Vukovara otprije 26 godina, premijer Plenković je istaknuo kako je to ujedno bila prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske te je poručio kako žrtva Vukovara zauvijek mora ostati zapamćena: "Uvijek ćemo se i s aspekta institucija, ali i svako od nas osobno sjećati svih onih koji su dali život za Hrvatsku". Poručio je također kako Vlada RH ispunjava svoja obećanja dana na Sjednici Vlade održanoj prije godinu dana u Vukovaru, a među takvima je istaknuo i dolazak Hrvatske vojske u Vukovar.

U Vukovaru su bili i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, kao i drugi ministri i saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, među kojima državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop te visoki časnici i zapovjednici u OSRH.

Svi zajedno s brojnim građanima pristiglim iz svih krajeva Hrvatske i šire okupili su se u dvorištu Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u Vukovaru, otkuda već tradicionalno kreće Kolona sjećanja. U krugu bolnice održan je prigodan program u kojem je nastupila Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", glumac Darko Milas, koji je čitao recitale i moderirao program, te kantautor Hrvoje Hegedušić.

Potom je uslijedio Križni put – Kolona sjećanja predvođena stjegonošama, zastave Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara nosili su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a zastavu 204. vukovarske brigade nosio je, kao i uvijek do sada, umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Kolonu sjećanja predvodili su branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara, za njima pripadnici GOMBR-e noseći brojne stjegove postrojbi iz Domovinskog rata, a potom su se pridružili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i najviši državni dužnosnici RH, izaslanstva županija i gradova, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora u RH, Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica te tisuće građana koji su i ove godine pohodili Vukovar kako bi odali počast žrtvama velikosrpske agresije na taj grad.

U organizaciji Grada Vukovara i vukovarskih osnovnih škola učenici su zapalili svijeće duž cijeloga Križnog puta od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, a dolaskom na groblje brojni su građani, među kojima i djelatnici MORH-a i OSRH-a, polaganjem ruža na grobove poginulim i umrlim braniteljima i civilima odali počast žrtvama. Kod središnjeg spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odali su i najviši državni dužnosnici te predstavnici MORH-a, MUP-a, MHB-a i OSRH-a, kao i Grada Vukovara i hrvatskih branitelja Vukovara. Molitvu i misu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Prisjećajući se stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, kao i herojstva hrvatskih branitelja te brojnih vukovarskih žrtava, poručio je: "Pristupimo žrtvi Vukovara suzdržano i nježno, s poštovanjem i divljenjem, zahvalno i s ljubavlju. Vukovarska žrtva zavrijedila je da ju slavimo". Posebno je naglasio važnost otklanjanja svih oblika mržnje, zaključivši kako je nužno i povijest očistiti od svake mržnje, kako bismo mogli iz nje učiti. Također, izrazio je nadu da će Katolička i Pravoslavna crkva u Hrvatskoj uz pomoć Isusa Krista razoriti zlo i podjele te je pozvao katoličke i pravoslavne vjernike, kao i sve građane pa i političare, na promicanje međusobnog povjerenja, poštovanja, plemenitosti i dobrote, kao i na oprost.



Priopćenja