Prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u Hrvatskom saboru

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstavio je u četvrtak, 19. listopada 2017. godine u Hrvatskom saboru konačni prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.
Ministar Krstičević istaknuo je da je cilj Zakona o sustavu domovinske sigurnosti uspostava učinkovitog Sustava domovinske sigurnosti kao odgovora na suvremene ugroze i rizika.
Misija sustava Domovinske sigurnosti je graditi sigurnosno okruženje i štititi i promovirati nacionalne interese Republike Hrvatske, vodeći skrb o zaštiti ljudi, gospodarstva, infrastrukture, prirodnih resursa državnog teritorija kao pretpostavci sveukupnog prosperiteta Republike Hrvatske i dobrobiti građana.
Predloženim zakonom uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje će koordinirati rad i usklađivati razvoj sposobnosti Sustava domovinske sigurnosti.
"Potreban je Sustav domovinske sigurnosti gdje će se voditi računa o razvoju sposobnosti i raspolaganju resursima, kako bi sva uložena sredstva rezultirala dobrobiti naših građana" rekao je ministar Krstičević te zaključio "Sustav sigurnosti koji razvijamo jamčit će svim građanima da RH u bilo kojem trenutku može odlučno, snažno i učinkovito reagirati i odgovoriti na prijetnje, ugroze ili izazove nacionalnoj sigurnosti. Pitanje nacionalne sigurnosti je nadstranačko pitanje."

Priopćenja