Ispraćen 1. hrvatski kontingent EFP u Poljsku

U vojarni "Bilogora" u Bjelovaru u četvrtak, 12. listopada 2017. godine održan je svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (1. HRVCON-a eFPBG – USA) u Republiku Poljsku.
Uz pripadnike kontingenta, njihove obitelji i kolega iz postrojbi, svečanom ispraćaju nazočili su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Rumunjske Narcis Daniel Seiceanu te predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH-a.
Pripreme za odlazak u Poljsku trajale su od početka 2016. godine, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov: "Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza".
Ministar Krstičević izrazio je uvjerenje kako će pripadnici kontingenta i dalje izvršavati svoje zadaće profesionalno, fokusirano, pokazujući svoju sposobnost i vjerodostojnost te još jednom u sklopu svoje misije dokazati svoju srčanost i spremnost za obavljanje i onih najzahtjevnijih zadaća: "Kroz ovu aktivnost jačamo savezništvo i interoperabilnost naših Oružanih snaga, dijelimo vrijedna iskustva i postajemo snažniji i jači. Neka vam briga za sigurnost bude na prvome mjestu, brinite o svojim kolegama – čovjek mora biti uvijek na prvom mjestu. Pronosite poljskom narodu srčanost i pobjednički duh Hrvatske vojske i budite u pravom smislu predstavnici jedine nam Hrvatske".
Zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-USA bojnik Ivan Užarević uvjeren je u provedbu još jedne uspješne misije: "Uvjeren sam kako će ovi vojnici još jednom dokazati svoje sposobnosti i u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti doprinijeti vojnim operacijama predvođenim SAD-om".
Vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers rekao je da će u ovoj misiji hrvatski vojnici zasigurno imati što za pokazati američkim kolegama jer su više puta u brojim misijama dokazali svoju profesionalnost i spremnost.
Vojni izaslanik Republike Poljske pukovnik Tomasz Gora još jednom je pozdravio suradnju Hrvatske i Poljske: "Ovo nije prvi put da Hrvatska pomaže Poljskoj i na tome smo vam jako zahvalni. Posebne zahvale sada su usmjerene prema Vladi RH i potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću zbog odlaska pripadnika OS RH u misiju u Poljsku. Hrvati i Poljaci sličnog su razmišljanja i sličnih uvjerenja pa sam uvjeren u još jednu uspješnu misiju – dobro odrađenu zadaću".
U Poljsku u borbenu skupinu pod vodstvom SAD-a upućuje se bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa s do 90 pripadnika Oružanih snaga RH, uključujući i stožerno osoblje te potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima. Temeljna zadaća i misija Bitnice SVLR je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SAD-a, kao i provedba obuke tom u sastavu u kojem su borbene grupe iz SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske i Hrvatske.



https://youtu.be/wzcA9O4JWFw

Priopćenja