Plenković i Krstičević na raščlambi PP sezone 2017. u Divuljama

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević nazočili su danas, u ponedjeljak, 9. listopada 2017., raščlambi Protupožarne (PP) sezone 2017., u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama.
Raščlambi su, uz izaslanika Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Miljenka Filipovića, izaslanika predsjednika Sabora RH Antu Sanadera, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, prisustvovali i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (OS RH) general zbora Mirko Šundov, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskih vatrogasnih zajednica, Splitsko – dalmatinske županije, grada Splita i drugi.
U radnom dijelu predstavnici tijela uključenih u protupožarne aktivnosti održali su multimedijalne prezentacije te rasprave o pripremi, organizaciji i provedbi netom završene PP sezone 2017. Jedna od tema raščlambe bila je i usporedba ovogodišnje s prethodnim PP sezonama. Zaključeno je kako iskustva, naučene lekcije i prijedlozi iz ove raščlambe, trebaju biti odličan temelj za pripreme, organizaciju i provedbu sljedeće PP sezone u kojoj svi sudionici trebaju djelovati zajedno, u jednoj sinergiji.
Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je svim sudionicima koji su bili angažirani u ovogodišnjoj PP sezoni naglasivši kako ova protupožarna sezona dolazi u vrijeme kada obilježavamo deset godina kornatske tragedije, ali i u vrijeme kada donosimo novi koncept domovinske sigurnosti. Zahvalivši svima na naporima, predsjednik Vlade je naglasio kako imamo prostora za poboljšanja, za dogradnju sustava.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što imamo prigodu napraviti detaljnu raščlambu djelovanja tijekom PP sezone, zahvalivši svim vatrogascima, policajcima, vojnicima na njihovom angažmanu u borbi protiv vatrene stihije. Istaknuo je kako je snaga našega sustava zajedništvo i sinergija vatrogasaca, vojnika, zračnih snaga i svih onih koji su u borbi protiv požara ulagali goleme napore. "Ova Vlada je jasno rekla kako će se sustavno baviti sigurnošću, jer o sigurnosti ovisi i gospodarski napredak. Treba nam, što je Strategija nacionalne sigurnosti jasno definirala, Partnerstvo za sigurnost", rekao je Krstičević. On je istaknuo kako su ovakve raščlambe prigoda da vrlo otvoreno razmotrimo sve aspekte djelovanja. Ono je načelno bilo dobro, ali uvijek ima prostora za bolje, racionalnije i učinkovitije.
Također, zahvalio je pripadnicima Protupožarne eskadrile na ogromnom angažmanu u obrani Dalmacije od velikih požara.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako nam ovakve raščlambe pomažu da u okvirima svojih odgovornosti nadograđujemo sustav, naglasivši da moramo poduzeti sve potrebno da iduću sezonu dočekamo prilagođeni i pripravni za suočavanje s ovakvim ugrozama.
Prigodno se obratio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuvši kako je ova sezona bila prigoda iskušati sustav pri najvećim opterećenjima. Pokazalo se, rekao je Lozančić, što treba i dalje izgrađivati i mijenjati.
Aktivnosti vatrogasnih pripadnika u PP sezoni 2017., prezentirao je ravnatelj Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader naglasivši kako Hrvatska ima veliku vatrogasnu tradiciju i gotovo sto i pedeset tisuća vatrogasaca, koji godišnje obave oko 30000 intervencija. No, spominju se samo oni veliki požari.
O angažmanu i aktivnostima pripadnika OS RH u PP sezoni 2017., govorio je zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.
Ministarstvo obrane i OS RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne (PP) sezone temeljem Zakona o obrani i Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini (NN 42/17). Sukladno smjernicama Vlade RH, Protupožarna sezona 2017., započela je 1. lipnja i traje do 30. rujna, a OS RH u spremnosti su tijekom cijele godine.
Zadaća OS RH kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara kao i stanovništva ugroženog požarom. Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Hrvatske ratne mornarice) te Zapovjedništva specijalnih snaga, ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage - PP NOS OS RH.
Ministar obrane je svojom Odlukom prenio ovlast odobravanja korištenja zračnih snaga na zapovjednika Zapovjedno operativnog središta GS OS RH, a same procedure su regulirane Sporazumom između MORH-a i Državne uprave za zaštitu u spašavanje (DUZS). Pomorske i kopnene snage angažiraju se temeljem zahtjeva DUZS-a.
Zračne snage iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a OS RH u PP sezoni 2017., sudjelovale su sa šest zrakoplova Canadair CL-415, šest zrakoplova Air Tractor AT-802 i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1. U122 dana ovogodišnje PP sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 307 požara. U akcijama gašenja ostvarile su 17.473 letova, 2743:40 sati naleta, izbačeno je 81.141 tona vode, utrošeno je 1.739.479 litara goriva, prevezeno 265 osobe te 188 tona opreme, što je višestruko više od 2016. godine, kada je ostvareno 6.364 letova, 937:05 sati naleta, izbačeno 34.228 tona vode, utrošeno 618.852 litara goriva, prevezeno 442 osobe te 72 tone opreme. U PP sezoni 2017., ostvareno je 65 protupožarnih izviđanja i pritom je ostvareno 111:15 sati naleta.
Zračne snage razvile su i sposobnost pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u drugim zemljama. Tako su u ovogodišnjoj PP sezoni sudjelovale u srpnju u gašenju požara u Crnoj Gori i u kolovozu u BIH, s po dva Canadaira CL-415, pri čemu su ostvarili ukupno 109 letova i 13:50 sati naleta. Također, za vrijeme zajedničkog uvježbavanja u Državi Izrael u lipnju 2017., pripadnici PP eskadrile sudjelovalu su u gašenju požara s dva Canadaira izbacivši 14 vodenih bombi, pri čemu su ostvarile šest sati naleta na požarištu.
Kopnene snage OS RH su tijekom PP sezone 2017., angažirane četiri puta i to prvi puta u lipnju na požarištu Makarska/Podgora sa 184 pripadnika, drugi puta u srpnju na požarištu oko grada Splita sa 590 pripadnika, treći puta u kolovozu na požarištima u Šibensko-kninskoj sa 100 pripadnika i Splitsko-dalmatinskoj županiji sa 100 pripadnika, a četvrti puta angažirane su također u kolovozu 2017., u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Priopćenja