Obilježen Dan neovisnosti na Markovom trgu u Zagrebu

Svečano obilježavanje 26. obljetnice Dana neovisnosti održano je danas u nedjelju, 8. listopada 2017., u Zagrebu prigodnim programom koji je održan na Trgu svetog Marka.
Prigodom obilježavanja 26. obljetnice Dana neovisnosti visoka državna izaslanstva predvođena izaslanikom predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vladimirom Šeksom, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom zbora Mirkom Šundovom položila su vijence kod Spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod zajedničke grobnice svih neidentificiranih žrtava Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je svečanost obilježavanja Dana neovisnosti na Trgu svetog Marka u Zagrebu kojoj su nazočili brojni visoki državni i vojni dužnosnici.

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vladimir Šeks tom prigodom je rekao, kako se upravo na ovaj dan moramo prisjetiti značaja Domovinskog rata i činjenice da je Hrvatska vodila obrambeni rat kako bi osigurala svoju samostalnost. "S ponosom se prisjećam toga dana i drago mi je što mogu reći da Hrvati u svojoj domovini, ali i drugdje u svijetu, slave ovaj veliki dan, 8. listopad – Dan neovisnosti. Na Hrvatsku je izvršen agresorski rat, sve bitke vodile su se našem teritoriju, branili smo se i to nikada ne smijemo zaboraviti".

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je svim hrvatskim građanima ovaj veliki i važan dan za noviju hrvatsku povijest i poručio "Sretan sam što je Vlada RH predvođena Andrejom Plenkovićem nakon 17 godina vratila ovu ceremoniju Počasno-zaštitne bojne na Markov trg. Vraćamo se svojim izvornim vrijednostima iz Domovinskog rata i simboli Domovinskog rata se ne smiju zaboraviti. Duboka zahvalnost s ovog mjesta i hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima mi danas živimo u miru i nikako ne smijemo zaboraviti ni ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Naša hrvatska vojska danas nas je na Markovu trgu posjetila na svoj značaj i ulogu u Domovinskom ratu", zaključio je ministar Krstičević.

Program na Trgu svetog Marka započeo je ceremonijom Velika smjena straže Počasno zaštitne bojne, čime se ujedno obilježio i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne ovu ceremoniju, koja je nakon 17 godina obnovljena i vraćena na Trg odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, provode svake subote, praznicima i blagdanima od svibnja do listopada. Cilj ove manifestacije je povratak tradicijskim vrijednostima sa željom da se vojska približi građanima, a ujedno je i promocija Oružanih snaga RH, Zagreba te cijele Hrvatske. Velika smjena straže prvi puta je izvedena 30. svibnja 1991. na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

U nastavku svečanog programa pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno akrobatsku vježbu, a u glazbenom djelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga i Šibensko pjevačko društvo "Kolo". Oni su zajedno sa zborovođom Ivom Liseom i solistom Adalbertom Turnerom izveli "Bratsku zakletvu" protkanu stihovima o slobodi i pravdi kao univerzalnim temama iz hrvatske rock opere Gubec-beg autorskog trojca Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske. Uz navedene, nastupili su Dražen Žanko i Nina Kraljić.

Svečani program povodom obilježavanja Dana neovisnosti u Zagrebu završava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje s početkom u 19:30 sati slijedi prigodan glazbeni program u sklopu kojeg je i koncertna izvedba rock-opere "Gubec beg". Prvu hrvatsku rock-operu izvest će Simfonijski puhački orkestar OS RH pod dirigentskom palicom pukovnika Miroslava Vukovojca – Dugana, uz soliste Adalberta Turnera, Barbaru Suhodolčan, Ervina Baučića i Ivana Androića.

Priopćenja