Proslava 25. obljetnice osnivanja 5. gardijske brigade "Sokolovi"

Izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske, državni tajnik Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, prisustvovali su danas, u petak 05. listopada 2017. godine prigodnim svečanostima povodom 25. obljetnice osnivanja 5. gardijske brigade „Sokolovi“ u Vinkovcima.

25. obljetnici osnivanja 5. gardijske brigade "Sokolovi" prisustvovao je izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i izaslanik ministra branitelja Stjepan Sučić.

Svečana proslava povodom 25. obljetnice 5. gardijske brigade „Sokolovi“ započela je okupljanjem veterana 5. gardijske brigade nakon čega je održana Sveta misa u župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je služio monsinjor Tadija Pranjić. Održana je i svečana akademija "Sokol živi vječno" nakon čega je u vojarni „5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" polaganjem vijenca na spomen obilježju odana počast svim poginulim pripadnicima ove gardijske brigade.
Izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske, državni tajnik Tomislav Ivić ovom prilikom podsjetio je kako svaka gardijska brigada ima svoj put i ulogu u Oružanim snagama, ali i sveukupnoj nacionalnoj povijesti. „ Sokolovi, u čijim su redovima hrabri sinovi slavonske ravnice pa i pripadnici legendarne vukovarske 204. brigade, svoj ratni put počeli su samim početkom Domovinskog rata, od istočne do južne bojišnice, od Vukovara pa sve do Dubrovnika. Kako je stasala Hrvatska vojska, od ustrojavanja prvih redarstvenih snaga pa do prvog postrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, tako su jedna za drugom ustrojavane i gardijske brigade: Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, potom i Sokolovi, a za njima Pume i Vukovi. Za dva dana obilježavamo i Dan neovisnosti RH, iznimno važan dan u hrvatskoj novijoj povijesti, dan na koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda. Stoga s ovog mjesta, ispred ponosnih i hrabrih Sokolova, ispred članova obitelji njihovih poginulih i nestalih suboraca, onih zbog kojih možemo, trebamo i moramo biti ponosni i ustrajni u nastojanjima da se nikada ne ponovi, ali i nikada ne zaboravi, pozivam sve hrvatske građane, sve koji vole Hrvatsku i koji je osjećaju svojom domovinom, neka na Dan neovisnosti na svojim domovima izvjese hrvatske stjegove. Slavonski Sokolovi, čestitam vam ovu jubilarnu obljetnicu, 25 godina na koje s pravom možete biti ponosni, baš kao što smo mi ponosni na vas, na vaš doprinos u ratu i miru. Iako peti po ustroju, bili ste prvi u akciji“.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na ulogu Sokolova u Domovinskom ratu i zahvalio na svemu što su učinili za svoju domovinu. "Hvala vam od srca na svemu što ste učinili za svoju domovinu, na vaših 25. godina od osnutka mogu vam reći da možete biti ponosni jer smo i mi na vas ponosni i zahvalni vam".

5. gardijska brigada “Sokolovi“ustrojena je 25. listopada 1992. godine u Vinkovcima. Sastavljena je većinom od postrojbi Slavoniji, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade, 132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi.

Priopćenja