Ministar Anušić: Ne postoji mogućnost da hrvatski časnici odu u Ukrajinu

Pojasnio je da je general Kundid na Odboru za obranu trebao objasniti zašto i gdje se šalju dva časnika u Njemačku; nije trebao dati svoju ocjenu treba li Hrvatska ući u tu NATO-ovu aktivnost

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je na sjednici saborskog Odbora za obranu u srijedu 16. listopada 2024., kako ne postoji mogućnost da hrvatski časnici za koje se planiralo da u NATO misiji idu u njemački Wiesbaden, budu prebačeni u Ukrajinu, što je, naglašava, i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga na toj sjednici trebao objektivno objasniti hrvatskoj javnosti.

Gostujući u središnjem Dnevniku Hrvatske radiotelevizije ministar Anušić je pojasnio zašto je napustio sjednicu saborskog Odbora za obranu, na kojoj se trebalo raspravljati o međunarodnim misijama i o NATO-voj misiji sigurnosne i obučne potpore Ukrajini – NSATU.

Istaknuo je da je napustio sjednicu jer se, kako je rekao, počela pretvarati u cirkus.

“Bilo je ključno da na sjednicu saborsko Odbora dođe načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid”, rekao je Anušić, i dodao da ga ne zanimaju spinovi koji dolaze od bilo koje političke opcije.

Pojasnio je da je general-pukovnik Kundid na sjednici saborskog Odbora za obranu trebao objektivno objasniti javnosti zašto i gdje se šalju dva časnika u njemački Wiesbaden i nije trebao dati svoju ocjenu treba li Hrvatska ući u tu NATO-vu aktivnost.

“Ono što je govorio Milanović u početku, da će ti ljudi završiti Ukrajini na ratištu, potpuna je laž i politički spin. I zato je trebao doći i načelnik Glavnog stožera, general-pukovnik Kundid, i iz svoje perspektive objektivno sve objasniti javnosti”, izjavio je ministar Anušić.

Šaljemo lošu poruku partnerima ako ne podupremo odluku o sudjelovanju u NATO-voj misiji

Na pitanje što bi hrvatski časnici trebali raditi ako odu u Wiesbaden i postoji li bilo kakva mogućnost da odu u Ukrajinu, ministar Anušić je naglasio kako takva mogućnost ne postoji.

“Postoji jedna odluka, koja se zove nacionalno ograničenje, koja brani svakom našem vojniku odlazak i prelazak granice izvan odluke koja je donesena, a u ovom slučaju je to Wiesbaden, ako to ne potvrdi Hrvatski sabor”, pojasnio je.

Dodao je da će vjerojatno ponovno biti sazvana sjednica saborskog Odbora za obranu i da će se tada moći točno objasniti o čemu se radi.

Nada se, rekao je Anušić, da će predsjednik Republike shvatiti što je učinjeno na sjednici saborskog Odbora za obranu, da je praktički uzurpirano najviše zakonodavno predstavničko tijelo njegovim odlukama.

U slučaju da se u Hrvatskom saboru ne prikupi dvotrećinska većina za odluku o sudjelovanju hrvatskih časnika u misiji, Anušić je rekao da se tu dolazi do najvećeg problema, a problematičnim smatra poruku koju bi Hrvatska poslala partnerima ako se ne podupre ova odluka.

“Sve ono za što smo se borili 90-ih godina do danas, poništavamo”, ocijenio je ministar Anušić, uz upit hoćemo li ići u neki novi Varšavski pakt ili Nesvrstane, odnosno hoćemo li sa Srbijom i s Rusijom zastupati teze kakve se zastupaju sada, protiv Ukrajine.

Objava Ministar Anušić: Ne postoji mogućnost da hrvatski časnici odu u Ukrajinu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja