Obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade HV-a

Ministar Anušić podsjetio je na značaj, ulogu i vrijednost svih vukovarskih branitelja, a na vukovarskom nebu u čast svim vukovarskim braniteljima letjeli su avioni Rafale

Uz brojne okupljene hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, u Vukovaru je danas, 21. rujna 2024. godine, svečano obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja legendarne 204. brigade Hrvatske vojske.

Obljetnica je započela u ranim jutarnjim satima budnicom vukovarskim ulicama, nakon čega je iz vojarne “204. brigade HV” krenuo mimohod ratnih zastava. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su zatim vijenci i zapaljene svijeće.

Uz brojne okupljene predstavnike braniteljskih udruga i državne dužnosnike, obilježavanju 33. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade HV-a nazočio je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

Ministar obrane ovom prigodom svim je vukovarskim braniteljima zahvalio na slobodi i uzoru i primjeru kako se spremno odaziva na poziv Domovine te brane vlastite granice i mir. “Trebamo se pokloniti svima koji su se borili u Vukovaru. Svim dragovoljcima, braniteljima i civilima koji su ostali ovdje i prošli kalvariju 18. studenog, kad je u konačnici slomljen otpor hrvatskih branitelja”, rekao je.

Ministar je istaknuo izniman značaj Grada Heroja u hrvatskoj povijesti te naglasio: “Trebamo učiti generacije koje dolaze poslije nas o Vukovaru, o snazi i hrabrosti grada Vukovara, koji je najveća tragedija u novijoj hrvatskoj povijesti. Međutim, iz te goleme tragedije, koja i danas boli svakoga od nas, proizišao je golem prkos i ponos te danas Vukovar znači poseban izvor i motivaciju za sve nas.”

U kontekstu Hrvatske vojske, koja je nasljednica ponosnih hrvatskih branitelja, ministar je istaknuo koliko je jedinstven put njezina nastanka: “Danas je Hrvatska vojska nasljednik hrabrih boraca, hrvatskih branitelja koji su branili i obranili Hrvatsku. Danas smo pobjednička vojska, koja ima svoju jedinstvenu povijest, kao niti jedna vojska u svijetu.”

Ministar je istaknuo i kako mu je drago što danas u Vukovaru pokazujemo kakve sposobnosti ima moderna Hrvatska vojska.

Počast Vukovaru odala i Hrvatska vojska: iznad grada preletjeli i Rafalei

U prigodnom programu u povodu obilježavanja Bitke za Vukovar tijekom dana brojni okupljeni građani razgledali su taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, a prikazane su i sposobnosti Hrvatske vojske te vojno-akrobatske vježbe Počasno-zaštitne bojne.

Nad vukovarskim nebom letjela su dva višenamjenska borbena aviona Rafale, a počast Gradu Heroju preletom je odao i helikopter Black Hawk. Vukovar je bio i prigoda za upoznavanje s načinom života hrvatskih vojnika. Moglo se usto saznati više detalja o načinima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske: od početka na dragovoljnom vojnom osposobljavanju do studija na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

U Vukovaru je prezentirana i oprema postrojbi MUP-a te je održana prezentacija rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trideset trećoj obljetnici Bitke za Vukovar i ustrojavanja legendarne 204. brigade Hrvatske vojske, uz brojne okupljene branitelje i članove njihovih obitelji i posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića, nazočio je izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved; potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro; izaslanik Predsjednika Republike načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar; glavni inspektor obrane general-pukovnik Siniša Jurković; posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general Željko Živanović, brojni predstavnici grana i postrojbi Hrvatske vojske, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, lokalne zajednice te mnogi drugi.

Objava Obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade HV-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja