Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić na 11. sjednici Vlade

Vlada RH prihvatila Zaključak o Izjavi o korištenju vojne opreme koju financira Vlada SAD-a

Vlada Republike Hrvatske na 11. je sjednici, održanoj danas, 4. srpnja 2024., prihvatila Izjavu o korištenju vojne opreme koju financira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, te je upoznata s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Albanije, Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Crne Gore i Ministarstva obrane Republike Sjeverne Makedonije u vezi s uspostavom i suradnjom na temeljnim dogovorima radi pružanja uzajamne logističke potpore, usluga i opskrbnih sredstava u okviru inicijative Jadranske povelje (A5).

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić predstavio je tom prilikom Prijedlog zaključka vezan uz zahtjev Sjedinjenih Američkih Država kojim traže jamstvo od država koje koriste vojnu opremu koju financira SAD u cilju pridržavanja međunarodnog prava i drugih međunarodno obvezujućih akata te sprečavanja prijenosa vojne opreme koji bi mogao pridonijeti kršenju ljudskih prava ili međunarodnog humanitarnog prava. Izjavu će uime Vlade Republike Hrvatske potpisati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Na 11. sjednici donesen je i Zaključak kojim je Vlada upoznata s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Albanije, Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Crne Gore i Ministarstva obrane Republike Sjeverne Makedonije u vezi s uspostavom i suradnjom na temeljnim dogovorima radi pružanja uzajamne logističke potpore, usluga i opskrbnih sredstava u okviru inicijative Jadranske povelje (A5).

Istaknuvši važnost sudjelovanja Hrvatske u okviru Američko-jadranske povelje, ministar Anušić je rekao: “Republika Hrvatska aktivno pridonosi izgradnji sigurnosti, stabilnosti i otpornosti jugoistočne Europe kroz projekte koji se realiziraju u okviru Američko-jadranske povelje.”

Spomenuta regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa okuplja države iz susjedstva koje su članice NATO-a, uz podršku strateškog partnera: Sjedinjenih Američkih Država. Memorandum o suglasnosti potpisan u Tirani 9. svibnja 2024. odnosi se na pružanje logističke potpore sudionicima na vježbama, u operacijama i drugim međunarodnim aktivnostima.

Predmetni sporazum primjenjuje se na vojne snage sudionika na vježbama, u operacijama i drugim međunarodnim aktivnostima. Prema tom sporazumu svaki će sudionik u skladu s nacionalnim interesima pružati logističku potporu drugim sudionicima.

Riječ je o suradnji koja dodatno jača zajedničke obrambene kapacitete te osigurava učinkovitiju logističku potporu među sudionicima, što je korak naprijed u kolektivnoj sigurnosti Republike Hrvatske.

Objava Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić na 11. sjednici Vlade pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja