Zajednička obuka Tenkovske bojne Kune i 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a

Scenarij cijele obuke baziran je na realnim uvjetima po danju i po noći gdje manevarska postrojba uspostavlja obranu uz potporu helikoptera i uz stvarne protivničke snage

Na vojnom poligonu “Gašinci” u razdoblju od 17. do 21. lipnja 2024. godine provedena je zajednička obuka Tenkovske bojne Kune i 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Integracija Kuna i helikoptera Kiowa započela je još krajem 2017. godine kad je Tenkovska bojna u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom uključila helikoptere Kiowe u borbene obuke postrojbe.

Zapovjednik Tenkovske satnije, natporučnik Topalović na terenu je bio odgovoran za cjelokupnu provedbu integracije bliske zračne potpore helikoptera i manevarske postrojbe. Obuka se provodila tjedan dana, a osim pripadnika Tenkovske bojne Kune i pilota helikoptera Kiowa, kao protivnička strana sudjelovali su pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume s jednim vodom.

Također, važan sudionik u provedbi predmetne obuke bio je i kontrolor bliske zračne potpore, JTAC (Joint Terminal Attack Controller), koji je u većini slučajeva bio posrednik između zračnih i zemaljskih snaga.

“Ova obuka nam donosi mnoge benefite, upoznajemo mogućnosti upotrebe zračnih snaga u provedbama obrane ili napada”, rekao je natporučnik Topalović.

Bojnik iz 393. eskadrile helikoptera, koji je u predmetnoj obuci bio voditelj tima Kiowa, kazao je kako su ovakva uvježbavanja odlična prilika da se zrakoplovstvo približi kopnenim postrojbama.

Provedba obrane bila je glavna zadaća u provođenju predmetne obuke s naglaskom na združeno djelovanje što omogućuje postrojbama lakšu prilagodbu na nove izazove, a istovremeno zapovjednicima daje uvid u sposobnost i mogućnost njihovih snaga u suradnji s drugim postrojbama i granama.

Objava Zajednička obuka Tenkovske bojne Kune i 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja