Ministar Anušić i general Kundid uz predsjednika Vlade Plenkovića na sastanku s generalom Cavolijem

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu boravi u RH povodom sastanka načelnika Glavnih stožera OS središnje Europe

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sudjelovali su uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na sastanku sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i USEUCOM) generalom zbora Christopherom Gerardom Cavolijem koji je održan danas 10. lipnja 2024. u Banskim dvorima u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Plenković i general Cavoli istaknuli su važnost daljnje podrške Ukrajini u obrani od ruske agresije. Zapovjednik Cavoli pohvalio je dosadašnji doprinos Hrvatske i upućivanje sveobuhvatne pomoći Ukrajini.

Predsjednik Vlade Plenković izvijestio je o procesu modernizacije i ulaganja u podizanje sposobnosti Hrvatske vojske, čime Hrvatska ujedno i jača svoj položaj kao odgovorna članica Sjeveroatlantskog saveza.

Raspravljena je i uspješna suradnja između Hrvatske i SAD-a te provedba niza obrambenih projekata.

Naime, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu boravi u Republici Hrvatskoj povodom sastanka načelnika Glavnih stožera OS središnje Europe  koji se održava 10. i 11. lipnja 2024. u Splitu.

Uz generala Cavolija i generala Kundida, na konferenciji u Splitu sudjeluju načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije,  visoki predstavnici Nacionalnih gardi američkih saveznih država Alabame, Colorada, Illinoisa, Indiane, Minnesote, Nebraske, North Caroline, Ohia i Tennesseeja, s kojima su Oružane snage država Srednje Europe povezane kroz Program državnog partnerstva te načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Turske i Moldavije.

Objava Ministar Anušić i general Kundid uz predsjednika Vlade Plenkovića na sastanku s generalom Cavolijem pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja