Ministar Anušić na konferenciji o sigurnosnim izazovima u Europi

Pronalaženje ravnoteže između potreba Oružanih snaga i zelenih energetskih rješenja izazov je koji treba rješavati međuresorno, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u srijedu 6. prosinca 2023. u Zagrebu na konferenciji o sigurnosnim izazovima u Europi “Security Challenges for Europe Energy and Climate Security: Impact of War in Ukraine”.

Ministar Anušić tom prigodom istaknuo je kako se Europa trenutno suočava s brojnim prijetnjama i izazovima, od konvencionalnog ratovanja do hibridnih sukoba, uključujući korištenje energije, migracija, kao i oružja.

Također, ministar se osvrnuo na terorizam koji predstavlja stalnu prijetnju individualnoj i kolektivnoj sigurnosti, kao i na zloupotrebu tehnologije u manipuliranju informacijama te utjecaju tehnologije na prirodu ratovanja.

“Kroz nove operativne domene kibernetičkog prostora i svemira, ove se tehnologije nažalost mogu zloupotrijebiti za manipuliranje informacijama, kao i za narušavanje sigurnosti bilo koje naše kritične infrastrukture. Ono što sigurnosni kontekst čini još složenijim, jest da se niti jedna od spomenutih prijetnji ne može rješavati zasebno”, istaknuo je ministar Anušić.

U kontekstu klimatskih promjena i njihovih implikacija na sigurnost i društvo općenito, ministar Anušić je rekao: “Sigurnosne implikacije klimatskih promjena su široke i mogu varirati od sigurnosti pojedinca do ekonomske i političke nestabilnosti. Vrlo često dolaze kao multiplikator već prisutnih izazova, dovodeći na primjer do ilegalnih migracija, poremećaja opskrbe hranom ili do militarizacije arktičkog područja.”

Vezano za aspekt energetske sigurnosti ministar je istaknuo kao primjer rusku agresiju na Ukrajinu kao način na koji se energetska ovisnost može koristiti u ratovanju.

“Odgovor Europske unije bio je brz i odlučan, s ciljem postizanja energetske neovisnosti, uključujući i kroz zelena rješenja. Što se tiče naših nacionalnih nastojanja, Republika Hrvatska je osigurala neovisnost o ruskom plinu i to ne samo za Hrvatsku, nego i za susjede u srednjoj i jugoistočnoj Europi”, rekao je ministar.

Govoreći o obrambenom sektoru, ministar Anušić je naglasio: “Pronalaženje ravnoteže između potreba Oružanih snaga i zelenih energetskih rješenja poseban je izazov koji treba rješavati međuresorno, kroz naše strateške dokumente i dugoročne planove. Koraci prema zelenim rješenjima trebaju uvijek imati na umu zahtjeve interoperabilnosti, posebno u kontekstu NATO-a i Europske unije. Sve nam ovo pokazuje da je sveobuhvatan, višesektorski, odnosno whole-of-government pristup, u suradnji s našim saveznicima i partnerima, neophodan kako bismo razumjeli složenost naših ranjivosti, povezali njihove indikatore te razvili odgovarajuće odgovore akterima koji ih koriste za zamagljivanje slike i ugrožavanje naše sigurnosti.”

U osvrtu na rusku agresiju na Ukrajinu, ministar Anušić je podsjetio kako je odgovor saveznika bio brz i odlučan, koordiniran na bilateralnoj razini, kao i u okviru Europske unije i NATO-a te kazao: “Što se tiče Republike Hrvatske, podržavali smo i podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno političkom, diplomatskom, humanitarnom, financijskom i tehničkom pomoći. Očito je da geopolitički strateški kontekst zahtijeva sposobnost odvraćanja svakog protivnika ili, ako je potrebno, sposobnost obrane. Da bismo to učinili, moramo nastaviti ulagati u ljude i sposobnosti. Drago mi je istaknuti da je hrvatski obrambeni proračun dosegao najviše razine od Domovinskog rata. Naša je namjera i obveza kao vjerodostojnog saveznika i partnera održati ovaj stabilan pozitivan trend.”

Dvodnevna konferencija “Security Challenges for Europe Energy and Climate Security: Impact of War in Ukraine” održava se u organizaciji RACVIAC – Centra za sigurnosnu suradnju u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Europskim centrom za sigurnosne studije George C. Marshall.

Konferenciju je otvorio direktor RACVIAC-a Constantin-Mihail Grigorie, voditelj Ureda Konrad Adenauer Stiftung u Republici Hrvatskoj Holger H. Haibach i profesor na Europskom centru za sigurnosne studije George C. Marshall dr. Matthew Rhodes.

Također, nazočnima na konferenciji su se obratili veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Christian Hellbach i obnašatelj dužnosti zamjenika šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Christian Lynch.

Cilj konferencije je održavanje regionalne platforme za rješavanje transformacijskih procesa u zemljama jugoistočne Europe, s obzirom na članstva u EU i NATO-u i institucionalnu spremnost, primarno uzimajući u obzir potrebne aktivnosti reforme sigurnosnog sektora u kontekstu suvremenih sigurnosnih izazova, a svrha je nastaviti otvorenu sigurnosnu politiku i rasprave akademskih stručnjaka o nadolazećim sigurnosnim izazovima.

Na panelima se raspravljalo o energetskoj i klimatskoj sigurnosti u 21. stoljeću, regionalnoj energetskoj sigurnosti usred rata u Ukrajini, kao i o euroatlantskoj sigurnosti.

Konferencija okuplja više od 150 stručnjaka iz sigurnosnih i akademskih krugova i to: predstavnika iz zemalja jugoistočne Europe, kreatore politika nacionalne sigurnosti i stručnjake iz ministarstava vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova, zdravstva, vladinih i nevladinih organizacija te diplomatske zajednice.

Objava Ministar Anušić na konferenciji o sigurnosnim izazovima u Europi pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja