Ministar Banožić na sjednici Vlade: Nastavljamo jačati HV opremanjem helikopterima UH-60M Black Hawk

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluke koje će osigurati jačanje personalnih kapaciteta HRZ-a što će pridonijeti ukupnoj uporabi i održavanju helikoptera Black Hawk UH-60M

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 254. sjednici održanoj u srijedu 4. listopada 2023. godine dvije odluke vezano za opremanje Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk UH-60M.

Tako je donesena Odluka o izmjeni odluke o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva obrane za potrebe opremanja Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk kojom će se osigurati financijska sredstva za obuku dodatnih pilota i zrakoplovnih tehničara helikoptera UH-60M Black Hawk.

Ministar Banožić pojasnio je kako će se na taj način ojačati personalni kapaciteti što će pridonijeti uporabi i održavanju ovih helikoptera koji su od prošle godine u operativnoj uporabi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

“Potrebu za povećanjem broja obučenog letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja iskazale su Oružane snage RH. Takvom integralnom logističkom potporom osigurat će se nazočnost stručnjaka u Republici Hrvatskoj koji će dvije godine savjetovati i mentorirati zrakoplovno-tehničko osoblje HRZ-a”, rekao je ministar istaknuvši važnost projekta opremanja Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk.

“U povijesnom tjednu za Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, uz projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Hrvatsku vojsku nastavljamo jačati i opremanjem helikopterima UH-60M Black Hawk u partnerstvu s Vladom Sjedinjenih Američkih Država”, naglasio je.

Uz to, Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2024. do 2026. godine za opremanje Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk UH-60M.

Naime, obzirom da u okviru ovog projekta prethodnih godina isporuka roba i usluga nije realizirana prema planiranoj dinamici, plaćanje poreza na dodanu vrijednost bilo je manje od iznosa određenog Odlukom Vlade iz 2019. godine. U tom smislu, ovom izmjenom odluke utvrdit će se nova dinamika plaćanja preostalih obveza od 2024. do 2026. godine, te je u tu svrhu Vlada dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sredstva za provedbu ovih odluka osigurat će se u državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu Ministarstva obrane.

Ministar Banožić na sjednici Vlade: Nastavljamo jačati HV opremanjem helikopterima UH-60M Black Hawk | Foto: MORH/ J. Kopi

Objava Ministar Banožić na sjednici Vlade: Nastavljamo jačati HV opremanjem helikopterima UH-60M Black Hawk pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja