Provedena vojna vježba SAVA STAR 23

SAVA STAR 23 je bilateralna vojna vježba pripadnika Hrvatske vojske i Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske

Na vojnom poligonu “Gašinci”, u srijedu 27. rujna 2023. održan je prikaz vojne vježbe “SAVA STAR 23” koju provode pripadnici Oružanih snaga RH i pripadnici Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u okviru bilateralne vojne suradnje.

Sudionici vježbe prikazali su sposobnosti postrojbi te prezentirali uvježbane združene taktičke aktivnosti prilikom zaštite snaga u dodijeljenom području operacije s fokusom na provedbu napadne operacije u neprijateljskom okruženju.

Završnoj vježbi prisustvovali su direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Krešo Tuškan, načelnik Operativne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Denis Tretinjak, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Simon Thomas, direktor kopnene komponente pričuvnih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske general-bojnik Simon Graham, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Davor Josip Babić i drugi.

Ovom prilikom general-bojnik Krešo Tuškan izrazio je ponos i zadovoljstvo viđenim na vježbi i naglasio kako je ova vježba, koja se održava već 10. godinu primjer dobre suradnje dviju zemalja. “Ovakav oblik suradnje je bitan, pogotovo u vremenu u kakvom se nalazimo danas, kada nam dolaze mnogi izazovi i prijetnje koje utječu na našu sigurnost i svakodnevni život. Vjerujem da naše Oružane snage i Oružane snage Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske dijele zajedničke interese i pridonose očuvanju mira i stabilnosti,” rekao je.

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Simon Thomas zahvalio je svim sudionicima vježbe, istaknuo važnost obrambene suradnje dviju zemalja te rekao kako nema boljeg primjera za odličnu suradnju od ovakvih vježbi.

General-bojnik Simon Graham rekao je kako svi saveznici razumiju isti jezik, a to je jezik NATO-a: “Iako pričamo različite jezike, jezik Saveza svi poznajemo i razumijemo značenje kolektivne sigurnosti”.

Međunarodna vojna vježba “SAVA STAR” provodi se od 16. do 30. rujna 2023. godine. Tradicionalno se održava od 2013.godine, a glavni cilj vježbe je unaprjeđenje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti kao i razmjena iskustava među partnerima kako bi se postigla kompatibilnost u djelovanju u međunarodnom okruženju. U integracijskoj fazi obuke, ostvaren je cilj međusobne razmjene specifičnih taktika, tehnika i procedura kao i upoznavanje s naoružanjem i borbenom tehnikom koja se koristi tijekom provedbe vježbe.

Objava Provedena vojna vježba SAVA STAR 23 pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja