Saborski Odbor za obranu jednoglasno pozitivno o zajedničkoj nabavi obrambenih proizvoda u okviru projekata EDA-e

Republika Hrvatska pridružila se europskoj inicijativi u uspostavi projekta zajedničke nabave streljiva i druge opreme u okviru projekta Europske obrambene agencije, rekao je Banožić

Odbor za obranu Hrvatskog sabora na 36. sjednici održanoj u četvrtak 21. rujna 2023. dao je jednoglasno pozitivno mišljenje o zajedničkoj nabavi obrambenih proizvoda u okviru projekata Europske obrambene agencije.

Na sjednici su sudjelovali ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj sa suradnicima.

Ministar Banožić rekao je da Ministarstvo obrane podržava i aktivno sudjeluje u naporima Europske unije i NATO-a kojima se doprinosi globalnoj stabilnosti i sigurnosti. “Republika Hrvatska pravovremeno je prepoznala važnost popune zaliha vojne opreme te se pridružila europskoj inicijativi u uspostavi ovog projekta zajedničke nabave streljiva i druge opreme u okviru projekta Europske obrambene agencije. To je i izravan poticaj obrambenoj industriji”, rekao je ministar Banožić.

U tom smislu istaknuo je kako je u svijetlu sveukupne europske i globalne situacije, obrambeni sektor nositelj projekata kojima se doprinosi jačanju nacionalnih sposobnosti čime se izravno doprinosi regionalnoj i globalnoj sigurnosti, kako kroz donacije i pomoći državama kojima je pomoć potrebna, tako i kroz pravovremenu popunu zaliha vojne opreme država članica.

Podsjetimo, riječ je o implementaciji Projektnog sporazuma o zajedničkoj nabavi streljiva u okviru Projekta kategorije B Europske obrambene agencije kojeg je na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane u Bruxellesu u ožujku 2023. godine potpisao ministar obrane Mario Banožić.

Saborski Odbor za obranu jednoglasno pozitivno o zajedničkoj nabavi obrambenih proizvoda u okviru projekata EDA-e | Foto: MORH/ F. Klen

 

Objava Saborski Odbor za obranu jednoglasno pozitivno o zajedničkoj nabavi obrambenih proizvoda u okviru projekata EDA-e pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja