Hrvatski vojnici izgradili lansirni most u Sloveniji

Hrvatska vojska bila je od samog početka angažirana na pružanju humanitarne pomoći Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica prirodne katastrofe koja je zemlju pogodila

Pripadnici Hrvatske vojske završili su izgradnju lansirnog mosta “Bailey M-1” u Republici Sloveniji u četvrtak 7. rujna 2023. godine i tijekom jutarnjih sati krenuli su prema matičnim postrojbama u Hrvatskoj.

Novoizgrađeni most u Sloveniji za promet će biti otvoren u narednim danima.

Lansirni most “Bailey M-1” izgrađen je na rijeci Dreti u mjestu Lačja Vas, općina Nazarje u Republici Sloveniji, na mjestu urušenog mosta tijekom velikog nevremena koje je pogodilo tu zemlju. Most ima gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Dužina mosta je oko 27 metara, a širina oko 3 metra.

Ovo je prvi put da je Hrvatska vojska postavila lansirni most “Bailey M-1” izvan granica Republike Hrvatske.

Tijekom izgradnje mosta u Sloveniji, hrvatske vojnike posjetio je ministar obrane Mario Banožić, koji se ujedno sastao sa slovenskim ministrom obrane Marjanom Šarecom.

Ministar Banožić zahvalio je tom prilikom hrvatskim vojnicima na svemu što čine te na profesionalnom izvršavanju svih zadaća, a posebno u ovoj situaciji pružanja međunarodne humanitarne pomoći civilnom društvu i civilnim institucijama.

Slovenski ministar Marjan Šarec također se zahvalio Hrvatskoj na pruženoj pomoći od prvih dana kad je nevrijeme zahvatilo tu zemlju.

Izgradnja ovog mosta je treći angažman Hrvatske vojske u Sloveniji u pružanju pomoći susjedima u otklanjanju posljedica nevremena i poplava.

U pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su pripadnici Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu koji su bili angažirani u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci Savinji na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala te ugradnji u nasip, iskopavanju naplavljenog kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama i strojnom planiranju. Pri tome su korištena tri inženjerijska stroja (utovarivač, kopač i kopač-utovarivač), tri samoistovarivača i sredstva za prijevoz tehnike i osoba. Isto tako, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh u mjestu Donja Bistrica bili su angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure.

Pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani u pružanju humanitarne pomoći Sloveniji temeljem naredbe ministra obrane i u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena te Odlukom o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji.

Objava Hrvatski vojnici izgradili lansirni most u Sloveniji pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja