Komemoracija i posljednji ispraćaj stožernog generala Antona Tusa

Uz najviše vojne počasti na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, održan je posljednji ispraćaj umirovljenog stožernog generala Antona Tusa, prvog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Uz najviše vojne počasti na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u četvrtak 7. rujna 2023. godine održan je posljednji ispraćaj umirovljenog stožernog generala Antona Tusa, prvog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Uz ožalošćenu obitelj i prijatelje, od generala Tusa su se posljednji put oprostili kolege, suborci i suradnici, sadašnji i bivši pripadnici Hrvatske vojske te visoki civilni i vojni dužnosnici.

U znak počasti za generala Antona Tusa, iznad Gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu preletjeli su zrakoplovi MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na komemoraciji održanoj u Ministarstvu obrane ministar obrane Mario Banožić izrazivši sućut obitelji Tus, rekao je kako će general Anton Tus ostati zapamćen kao nenametljiv čovjek koji je razumio vrijeme u kojem živi i koji je imao povijesnu ulogu u formiranju Hrvatske vojske. “Simbol hrvatske odlučnosti u obrani i stvaranju vlastite Domovine, simbol želje za stvaranjem jake i moderne Hrvatske vojske, a posebno Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva – sve to bio je general Tus”, rekao je ministar istaknuvši kako je ostvarujući vizije hrvatskog državnog vodstva na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, general Tus kao prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrabre hrvatske branitelje postupno je preustrojavao u snažnu Hrvatsku vojsku. “Gospodine generale, hvala za vaš doprinos hrvatskoj slobodi. Počivali u miru”, rekao je.

Zamjenik Načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković Jurković uputio je posljednji pozdrav generalu Tusu u ime pripadnika Hrvatske vojske istaknuvši kako je general Tus ostavio snažan trag u stvaranju Hrvatske vojske i moderne hrvatske države. “Generale, svi ćemo pamtiti mirnoću i nesebično znanje koje ste dijelili sa suradnicima”, rekao je.

Stožerni general Anton Tus preminuo je 4. rujna 2023. godine.

Kao prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, dao je neizmjeran doprinos stvaranju moderne Hrvatske vojske. Bio je neposredni sudionik razvoja Hrvatske vojske te planiranja, provođenja i zapovijedanja operacijama u prve dvije godine Domovinskog rata. Na dužnosti Glavnog vojnog savjetnika predsjednika RH general Tus bavio se pitanjima strateškog razvoja Hrvatske vojske, odnosima RH-NATO i RH-OESS, međunarodnom vojnom suradnjom te planiranjem i praćenjem završnih operacija Hrvatske vojske. Također, značajan doprinos dao je na dužnosti veleposlanika RH pri NATO gdje se je bavio uspostavom Misije RH, podizanjem ugleda Republike Hrvatske i Hrvatske vojske te isticanjem istine o Domovinskom ratu, ulaskom RH u NATO.

Nositelj je više domaćih i stranih medalja, ordena i Diplome Međunarodne federacije aeronautike.

Za osobni doprinos u obrani RH i Domovinskom ratu te iskazanoj hrabrosti dodijeljena su mu najviša odličja: Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Branimira s ogrlicom, Red kneza Domagoja, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red hrvatskog trolista, Spomenica Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti te medalje Bljesak i Oluja.

Objava Komemoracija i posljednji ispraćaj stožernog generala Antona Tusa pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja