Pripadnici HV-a 20 dana pomažu Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena

Hrvatske vojnikinje i vojnici posjeduju vrhunska znanja i sposobnosti, pokazali su sjajnu organizaciju i kako je HV ta na koju se svi uvijek možemo osloniti, poručuje Banožić

Pripadnici Hrvatske vojske već 20 dana pružaju humanitarnu pomoć u uklanjanju posljedica olujnog nevremena i poplava koje su pogodile Republiku Sloveniju. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se u utorak 29. kolovoza 2023., a od početka rujna ponovno će pružiti pomoć Sloveniji u izgradnji lansirnog mosta “Bailey M-1”.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu od 8. kolovoza bili su angažirani u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci Savinji na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala te ugradnji u nasip, iskopavanju naplavljenog kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama i strojnom planiranju. Pri tome su korištena tri inženjerijska stroja (utovarivač, kopač i kopač-utovarivač), tri samoistovarivača i sredstva za prijevoz tehnike i osoba.

“Svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima zahvaljujem što su ponovo dokazali spremnost Hrvatske vojske na brzu i pravovremenu reakciju. Uistinu posjeduju vrhunska znanja i sposobnosti, pokazali su sjajnu organizaciju i kako je HV ta na koju se svi uvijek možemo osloniti”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Ponovni angažman pripadnika Hrvatske vojske u Sloveniji započet će početkom rujna kada će oko 40 pripadnika inženjerijske skupine HKoV-a i ZZP-a biti angažirano na izgradnji lansirnog mosta “Bailey M-1” u području sela Lačja Vas i sela Potok na mjestu urušenog mosta.

Most će imati gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Dužina mosta bit će 27,43 m, a širina 3,23 m.

Podsjetimo, Hrvatska vojska u pružanje humanitarne pomoći u Sloveniji angažirana je temeljem naredbe ministra obrane, a u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena te Odlukom o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji.

Ovo je drugi angažman Hrvatske vojske u Sloveniji od kad su rekordne oborine pogodile tu zemlju.

Također, u pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza 2023. u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure.

Objava Pripadnici HV-a 20 dana pomažu Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja