U Kninu svečano obilježena 28. obljetnica VRO Oluja

Kao i prije 28 godina, točno u 9:43 na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave zavijorila se hrvatska zastava, praćena zvonjavom crkvenih zvona

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, vojno-redarstvene operacije Oluja svečano je obilježena u subotu 5. kolovoza 2023. u Kninu.

Na svečanosti su se u čast te velike vojne pobjede u Zvonimirovu gradu okupili najviši državni i vojni dužnosnici.

Od ranih jutarnjih sati gradom su odzvanjali taktovi budnice u izvođenju Orkestra OSRH, a potom su na glavnom gradskom trgu na spomenik Oluja ‘95 najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položila vijence u znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Kao i prije 28 godina, točno u 9:43 na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave zavijorila se hrvatska zastava, praćena zvonjavom crkvenih zvona podsjećajući na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja.

Potom su uz podsjećanje na tijek operacije pročitana imena 244 poginula i nestala pripadnika u VRO Oluja, a svečani program nastavljen je na trgu Ante Starčevića.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazavši kako su hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja te mudrost hrvatskog državnog vodstva označile 1995. kao najveću godinu u hrvatskoj povijesti.

“Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku povijest i slobodu”, kazao je Plenković napomenuvši kako je politika ove Vlade vođena željom da se braniteljski, vojni i policijski resori unaprijede u svakom pogledu.

“Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode i hrvatske države i Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju, na hrvatske vojnike i policajce”, poručio je Plenković iz Knina.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako se teško bilo izboriti za slobodu. “Naša je pobjeda u Oluji bila veličanstveni pothvat. Oluja je stvorila temelj za sve naše kasnije napretke. Pobijedili smo u nametnutom ratu, pokazali smo duh pobjednika i veliko hrvatsko srce”, kazao je Jandroković.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputivši čestitke u prigodi obljetnice zahvalio je hrvatskim braniteljima na slobodi, odao poštovanje našim palim herojima te kazao kako smo ovdje da prenosimo baklju slobode i pobjede.

U ime hrvatskih branitelja obratio se pukovnik Mihael Pintarić koji je kazao kako nikada ne smijemo zaboraviti patnje i stradanja našeg naroda, sve naše žrtve kroz turobnu i tešku prošlost: “Oluja je bila izraz naše želje za slobodom. U Oluji smo pokazali svu snagu, odlučnost, umijeće i sposobnost Hrvatske vojske i policije. Oluja nije samo vojno-redarstvena operacija, već simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda, naše predanosti i odlučnosti, spremnosti na žrtvu i istinske vjere u ispravnost onog što činimo”.

Visoki državni i vojni uzvanici potom su se uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ministar obrane Mario Banožić pohvalio je i nagradio 42 pripadnika Hrvatske vojske.

U skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske na prijedlog ministra obrane promaknuto je u viši čin 127 časnica i časnika Hrvatske vojske.

Na prijedlog ministra odlikovano je njih 13 te je na njegov prijedlog pohvaljeno osam pripadnika HV-a od strane Predsjednika RH.

“Ovom prigodom zahvaljujem pripadnicima Hrvatske vojske koji su svojim angažmanom i zalaganjem doprinijeli da svečano, dostojanstveno i ponosno obilježimo ovaj veliki dan za cijeli hrvatski narod”, poručio je ministar Banožić. Naime, u organizaciji te samoj svečanosti održanoj 5. kolovoza u Kninu, bilo je angažirano do 700 pripadnika Hrvatske vojske.

Tijekom dana za sve zainteresirane u Kninu je izložen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a u poslijepodnevnim satima predviđen je i doček maratonaca i biciklista te moto defile.

Objava U Kninu svečano obilježena 28. obljetnica VRO Oluja pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja