Ministar Banožić izvijestio Vladu o aktivnostima HV-a na uklanjanju posljedica nevremena

Svojim angažmanom Hrvatska vojska ponovno je pokazala kako se na nju uvijek možemo osloniti i kako je spremna na profesionalnu i brzu reakciju u najzahtjevnijim zadaćama, poručuje ministar obrane

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak 27. srpnja 2023. ministar obrane Mario Banožić izvijestio je Vladu o aktivnostima Hrvatske vojske o preliminarnoj procjeni šteta izazvanih olujnim nevremenom u Republici Hrvatskoj i trenutačnom stanju na terenu.

Podnoseći izvješće, ministar obrane Mario Banožić izvijestio je kako je na području Vukovarsko-srijemske županije svaki dan na raspolaganju do 250 vojnika i do 70 vojnika na području Brodsko-posavske županije s pripadajućim materijalno-tehničkim sredstvima.

“Zadaća pripadnika Hrvatske vojske je dovođenje infrastrukture i zaštita imovine građana kako bi ostale službe mogle nastaviti s radom radi normalizacije života građana na slavonskom području”, istaknuo je ministar te dodao kako Hrvatska vojska provodi zadaće sanacije cesta, utovar i odvoz drvenog i građevinskog otpada, čišćenje prostorija i druge zahtijevane radnje te je do danas uklonjeno oko 13 000 m3 otpadnog materijala”.

Naglasio je kako je svojim angažmanom Hrvatska vojska ponovno pokazala kako se na nju uvijek možemo osloniti i kako je spremna na profesionalnu i brzu reakciju u najzahtjevnijim zadaćama.

“Pripadnici Hrvatske vojske vršeći ustavnu zadaću pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, ovih dana dokazuju vrhunske vojne vještine i opravdavaju povjerenje koje im hrvatski narod poklanja”, poručio je ministar zahvalivši još jednom hrvatskim vojnicima koji pomažu lokalnoj zajednici u suočavanju s posljedicama olujnog nevremena.

Podsjetio je i na donesenu novu odluku o povećanju naknade pripadnicima HV-a angažiranima na uklanjaju posljedica nevremena: “Jedan vid naše zahvale pripadnicima Hrvatske vojske je i nova odluka o stopostotnom povećanju naknade za posao koji obavljaju na terenu”.

Osvrnuo se i na zakonsku propisanu proceduru za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske. “Angažman Hrvatske vojske uređen je Zakonom o obrani koji propisuje da se zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske upućuju Ministarstvu obrane putem Ravnateljstva civilne zaštite”, pojasnio je ministar te dodao kako su pripadnici HV-a bili su u stanju pripravnosti i za potrebe uklanjanja posljedica olujnog nevremena na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.

“Prve preliminarne procjene šteta na stradalim područjima u Slavoniji pokazuju da je najveća šteta nastala na području Vukovarsko-srijemske županije te je 21. srpnja 2023. donesena Odluka o proglašenju prirodne nepogode za 20 općina i tri grada na području Vukovarsko-srijemske županije”, istaknuo je ministar.

“Tijekom nevremena više od 40 posto kućanstava ostalo je bez opskrbe električnom strujom, a neka su mjesta imala problema i sa vodoopskrbom. Prema izdanim potvrdama o preuzimanju građevinskog materijala za hitnu sanaciju stambenih objekata iznose oko 13 milijuna eura, a na pomoćnim i gospodarskim zgradama u sastavu obiteljskih posjeda, prema prvoj procjeni iznosi dodatnih 10 do 15 milijuna eura. Štete na objektima javne namjene prema prvim procjenama iznose do tri milijuna eura”, istaknuo je ministar Banožić.

Ministar je izvijestio kako se tijekom jučerašnjeg obilaska školskih zgrada na području Vukovarsko-srijemske županije s ministrom Fuchsom uvjerio u velike štete nastale na 27 objekata te da procijenjena vrijednost ovih šteta iznosi minimalno četiri milijuna eura, a na području ove županije stradala su 32 sakralna objekata i groblja s minimalnom štetom od oko dva milijuna eura.

Isto tako, ministar je izvijestio da je sve svoje obveze tijekom proteklih dana obavljao iz Slavonije gdje je sa zapovjednicima Hrvatske vojske obišao sva slavonska područja pogođena nevremenom, te da se koordinacija poslova na tom području dogovarala i koordinirala svakodnevno na sjednicama Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

“Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci i drugim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti, koje zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, policije i vatrogascima, već danima sudjeluju na saniranju posljedica nastalih uslijed nevremena”, poručio je ministar.

Zaključno, ministar Banožić je najavio kako će Hrvatska vojska na terenu biti angažirana koliko god to bude potrebno: “S ponosom možemo reći kako imamo modernu, sposobnu i spremnu Hrvatsku vojsku koja jamči sigurnost svih naših građana”.

Objava Ministar Banožić izvijestio Vladu o aktivnostima HV-a na uklanjanju posljedica nevremena pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja