Ministar obrane s HV-om u Cerni: Vojska će biti gdje god i kad god to bude potrebno

Ministar Banožić obišao je mjesto Cerna u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su angažirani pripadnici HV-a na otklanjanju posljedica od snažnog nevremena

Ministar obrane Mario Banožić u subotu 22. srpnja 2023. godine obišao je mjesto Cerna u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su angažirani pripadnici Hrvatske vojske na otklanjanju posljedica od snažnog nevremena u toj županiji.

Nakon obilaska ministar je podsjetio da je jutros sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije gdje se sa svim prisutnima, načelnicima i gradonačelnicima, razgovaralo o iskazanim zahtjevima za pružanjem potpore Hrvatske vojske u sanaciji posljedica nevremena.

“Osobno sam se uvjerio ovdje u Cerni da je uslijed velikog nevremena nastala velika materijalna šteta na javnoj infrastrukturi i na privatnim kućama te gospodarstvima”, istaknuo je ministar podsjetivši da na području Vukovarsko-srijemske županije pomoć u otklanjanju posljedica pruža 250 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na području Otoka, Privlake, Cerne i Tompojevaca.

“Pokušavamo pomoći građanima, vatrogascima i djelatnicima Hrvatskih šuma koji rade na čišćenju terena i svim predstavnicima civilne zaštite koji su od prvih trenutaka prisutni ovdje na terenu”, poručio je ministar Banožić naglasivši kako će Hrvatska vojska biti na raspolaganju gdje god i kad god to bude potrebno.

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske vojske na angažmanu ministar Banožić je istaknuo kako je Hrvatska vojska i ovaj put pokazala da se na nju uvijek svi mogu osloniti i kako je spremna na profesionalnu i brzu reakciju.

“Pripadnici Hrvatske vojske svojim angažmanom ovih dana dokazuju svoju izvrsnost i profesionalizam i na kraju, opravdavaju povjerenje koje im hrvatski narod poklanja”, poručio je ministar te izrazio spremnost Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u pomoći na uklanjanju posljedica olujnog nevremena u svim onim županijama koje iskažu potrebu za pomoć.

Ujedno je podsjetio i na zakonsku propisanu proceduru za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske:

“Zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske upućuju se Ministarstvu obrane isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstva civilne zaštite. Na taj način poštujemo zakonsku proceduru, ali i uključenost Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva civilne zaštite u čijoj je nadležnosti podnošenje zahtjeva za angažmanom HV-a”.

“Takav slučaj je danas i s općinama Cerna, Otok, Privlaka i Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje imamo do 250 vojnika, a i u Brodsko-posavskoj i Vukovarskoj-srijemskoj županiji gdje smo ovih dana imali do 140 naših pripadnika”, pojasnio je ministar te dodao da brzina reakcije Ministarstva obrane i angažmana Hrvatske vojske ovisi o brzini reakcije Stožera civilne zaštite na lokalnim razinama i njihovim iskazanim zahtjevima.

Objava Ministar obrane s HV-om u Cerni: Vojska će biti gdje god i kad god to bude potrebno pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja