Završetak izobrazbe časnika u funkcionalnom području Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”

48 polaznika uspješno završilo izobrazbu u funkcionalnom području Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro"

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u petak 21. srpnja 2023. obilježen je završetak izobrazbe 15. naraštaja u funkcionalnom području Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”.

Obuka časnika u funkcionalnom području Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” trajala je pet mjeseci ili 468 nastavnih sati s ciljem osposobljavanja časnika za obnašanje stožernih dužnosti u združenim, nacionalnim i multinacionalnim zapovjedništvima, stožerima te snagama na operativnoj i strateškoj razini planiranja i provedbe združenih operacija.

Školovanje je uspješno završilo 48 polaznika, od čega devet iz područja upravljanja ljudskim resursima, šest u sigurnosno-obavještajnom području, 15 u području operativnog i obrambenog planiranja i CIMIC-a, 13 u području logistike i upravljanju financijskim resursima i pet u području komunikacijsko informacijskih sustava. Od 48 polaznika je 11 časnica Hrvatske vojske, a ukupni prosjek uspjeha naraštaja je 4.68 odnosno izvrsno.

Izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić čestitao je polaznicama i polaznicama 15. naraštaja istaknuvši kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska još tijekom Domovinskog rata čvrsto usvojili uvjerenje kako je znanje i sustavna primjena iskustava ono što čini prevagu i ono što donosi rezultate i pobjedu. “Također, znamo kako je pored sve tehnike i pored modernog naoružanja upravo čovjek ona ključna, najjača spona našega sustava, naš motivirani, stručni pripadnik koji svakodnevno doprinosi našoj snazi i našoj vjerodostojnosti!”, poručio je Jušić.

“Polaznici ove izobrazbe će imati priliku svoja stečena znanja, iskustva i vještine primijeniti na novim dužnostima te će na taj način pridonijeti razvoju sposobnosti Hrvatske vojske”, izjavio je izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj.

“Samo vrhunski obrazovani časnici mogu pridonijeti razvoju funkcionalnog područja u kojem ostvaruju i svoj karijerni razvoj”, rekao je polaznicima načelnik Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, kapetan bojnog broda Marijan Dražetić i dodao kako je upravo to temeljna zadaća ove izobrazbe odnosno stvaranje kompetentnih i sposobnih časnika koji će tijekom službe biti spremni preuzeti odgovornost vođenja ali i razvoja funkcionalnog područja.

Medalju izvrsnosti u izobrazbi ovom su prigodom dobili najbolji polaznici 15. naraštaja: satnica Gabrijela Pravdić Nemet kao najbolja polaznica, satnik Frane Mrdeža, drugo rangirani polaznik i bojnik Hrvoje Matković, treće rangirani polaznik naraštaja.

“Kao i Blago Zadro 1991. godine nalazila sam se u opkoljenom gradu Vukovaru sa svojom obitelji”, naglasila je u svom govoru najbolje polaznica izobrazbe, satnica Gabrijela Pravdić Nemet i dodala kako joj je djed bio ubijen na Ovčari, dok je otac bio ranjen i zbog toga joj priznanje najbolje polaznice škole koja nosi ime heroja obrane Vukovara još i više znači.

Objava Završetak izobrazbe časnika u funkcionalnom području Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja