Ministar Banožić s novim pripadnicima HV-a: Pokazali ste mladima put razvoja hrvatske države

Ministar Banožić uručio u Gašincima 54 ugovora o vojničkoj službi polaznicima 42. naraštaja Specijalističke vojne obuke

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u ponedjeljak 3. srpnja 2023. godine na vojnom poligonu “Gašinci” kod Đakova 54 ugovora o vojničkoj službi polaznicima 42. naraštaja Specijalističke vojne obuke.

Tom prigodom, ministar Banožić čestitao je novim pripadnicima Hrvatske vojske na ulasku u djelatnu vojnu službu istaknuvši kako dolaze kao punopravni pripadnici Hrvatske vojske, u poticajnu sredinu, otvorenu za nove ideje.

“Biti vojnikinja, biti vojnik nije samo profesija, to je poziv – plemenit i izazovan, ali ispunjava zadovoljstvom i ponosom. Vi ste svojim primjerom pokazali mladima koji je to put, odnosno smjer razvoja Republike Hrvatske koji želite za sebe, odnosno svoju budućnost”, rekao je ministar te dodao kako je uvjeren da će stupajući u redove Hrvatske vojske usvojiti i prihvatiti način djelovanja kojim se svakodnevnu pomiču granice i usvajaju nova znanja.

Podsjetio je kako je Ministarstvo obrane, odnosno hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, stavila u fokus svojega djelovanja i standard hrvatske vojnikinje i vojnika te kako je zadovoljan vojnik onaj koji je motiviraniji, spremniji u obavljanju svojih zadaća i misija.

Naglasio je kako je Vlada nedavno na sjednici donijela Zaključak o isplati privremenog dodatka na plaću za djelatne vojne osobe, čime će vojnici, mornari, dočasnici i niži časnici dobiti privremeni dodatak na plaću prema vrijednosnom koeficijentu osobnog čina za izračun plaće u iznosu i pod uvjetima koji su određeni Odlukom o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima.

Također, ministar je kazao kako će modernizacija sposobnosti sve tri grane Oružanih snaga RH pridonijeti ne samo zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, već i jačanju savezničkih i partnerskih odnosa.

“Uskoro nam stižu avioni Rafale, došli su nam helikopteri Black Hawk, a nastavljamo i dalje s tim projektom. U tijeku je projekt opremanja protuzračne obrane, projekt opremanja oklopnim vozilima Bradley te nastavak opremanja s Patrijama. Imamo još cijeli niz drugih projekata koji se kao dijelovi mozaika uklapaju u sliku moderne, odlučne, vjerodostojne i sposobne Hrvatske vojske”, zaključio je Banožić.

 

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić poručio je kako će njihov daljnji vojnički put biti u znaku zaštite nacionalnih interesa te kako nikada neće prestati raditi na usavršavanju vojničkih znanja i vještina. „Hrvatska vojska znak je nacionalne moći i identiteta. Poštujte dostojanstvo svake osobe i njezin ugled i čast. Vrijeme pred nama puno je izazova na koje moramo biti spremni i koji su prilika za izgradnju novih sposobnosti kroz projekte opremanja i modernizacije“, istaknuo je general Šerić.

Naime, danas su u Gašincima ugovori uručeni polaznicima Specijalističke vojne obuke, koji su se prijavili na javni natječaj MORH-a za prijem vojnika/mornara u djelatnu vojnu službu, odabrani su na natječaju i potpisali su ugovor za prijem u djelatnu vojnu službu na dvije godine, nakon čega se vojnici/mornari primaju u službu na neodređeno vrijeme.

Ovo je prvi ovogodišnji naraštaj Specijalističke vojne obuke, koja se provodi od 13. lipnja u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima. Obuka traje 12 tjedana i podijeljena je u tri razdoblja, a trenutačno se na obuci nalazi ukupno 54 vojnika, od kojih je 10 žena.

U javnom natječaju za prijam na vojničke kandidatima je pružena mogućnost odabira roda i službu u Hrvatskoj vojsci unutar kojih se žele razvijati, odnosno pružena im je mogućnost da odaberu mjesto službe gdje će biti raspoređeni.

Na taj način, Ministarstvo obrane je dodatno potaknulo mlade ljude da iskažu interes za vojnu službu, a da im se pri tom omogući da služe Domovini što bliže mjestu prebivališta.

Objava Ministar Banožić s novim pripadnicima HV-a: Pokazali ste mladima put razvoja hrvatske države pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja