Ministar Banožić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a koji se održao 15. i 16. lipnja 2023. godine u Bruxellesu

Prvog dana, na sastanku Komisije NATO-Ukrajina na kojem su sudjelovali predstavnici Švedske i Europske unije, saveznice su još jednom iskazale trajnu predanost i solidarnost s Ukrajinom te su razmijenjena mišljenja o specifičnim mjerama potpore Ukrajini kao dijela priprema za nadolazeći NATO sastanak na vrhu u Vilniusu.

Ministar Banožić istaknuo je pritom kako Republika Hrvatska podržava napore Ukrajine na putu prema euroatlantskim integracijama i jačanje političkih konzultacija i veza s Ukrajinom kroz uspostavu Vijeća NATO-Ukrajina.

“Hrvatska izražava solidarnost sa svim građanima Ukrajine, a posebno s ukrajinskim braniteljima. Hrvatska osuđuje ratne zločine počinjene od strane Ruske Federacije. Zločini koji ciljaju infrastrukturu i civilnu populaciju jasan su pokazatelji potpuno neopravdane agresije koja je prouzročila ogromnu ljudsku patnju. Nastavit ćemo pružati Ukrajini praktičnu pomoć dokle god to bude bilo potrebno”, rekao je ministar Banožić te naglasio važnost komplementarnosti napora u svrhu pomoći Ukrajini koje paralelno provode i NATO i EU.

Drugog dana ministarskog sastanka održana je sjednica Sjevernoatlantskog vijeća o odvraćanju i obrani, na kojoj je sudjelovala i pozvana Švedska. Na sjednici se razgovaralo o paketu vojnih dokumenata koji uključuju regionalne planove, zahtjeve za strukturom snaga i aranžmane koji se odnose na sustav zapovijedanja i nadzora, kao dio procesa dugoročne prilagodbe Saveza sigurnosnim okolnostima. Istaknuto je da sve nove odluke treba pratiti i adekvatno financiranje, stoga se saveznice do sastanka na vrhu u Vilniusu, trebaju dogovoriti o novom Zavjetu o obrambenim izdvajanjima.

Hrvatska je stava kako aktivnosti Saveza na ojačanju postava odvraćanja i obrane, kao i potpora koja se pruža Ukrajini, pokazuju odlučnost u očuvanju vrijednosti na kojima je Savez zasnovan te da je to primjeren odgovor sigurnosnim izazovima današnjice. Istaknuto da će Hrvatska nastaviti se provedbom odluka koje se između ostalog odnose na doprinos OSRH borbenim skupinama na istoku Saveza, kao i NATO operaciji KFOR na Kosovu, koja je osobito značajna za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe.

Na kraju je održana i redovna sjednica Skupine za nuklearno planiranje.

Objava Ministar Banožić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja