Ministar Banožić na prvom neformalnom susretu ministara obrane s predstavnicima obrambenih industrija

Drago mi je što je NATO prepoznao kvalitetu hrvatske obrambene industrije, važno je osigurati sinergiju napora u jačanju industrijskih kapaciteta, poručuje ministar

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na sastanku ministara obrane članica NATO-a koji se održava 15. i 16. lipnja 2023. godine u Bruxellesu.

U sklopu NATO ministarskog sastanka koji se održava u Bruxellesu, održan je prvi neformalni susret ministara obrane s predstavnicima 25 tvrtki transatlantske obrambene industrije, a na inicijativu i poziv glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Naime, obzirom na aktualne sigurnosne izazove i situaciju u Ukrajini, iskazana je podrška NATO-a nacionalnim i industrijskim naporima za povećanje kapaciteta savezničke obrambene industrijske proizvodnje, jačanja dobavnih pravaca i sigurnost opskrbe.

“Važno je osigurati sinergiju napora u jačanju industrijskih kapaciteta koji se provode u okvirima NATO-a i Europske unije, a u cilju učinkovitog doprinosa nacionalnim obrambenim potrebama”, zaključio je ministar obrane.

“Drago mi je što je NATO prepoznao kvalitetu hrvatske obrambene industrije pozvavši i tvrtku Đuro Đaković koja ima dugogodišnje iskustvo u održavanju sustava starije proizvodnje poput tenkova, kao i novijih sustava poput Patria vozila, a uskoro i borbenih vozila pješaštva Bradley koje RH nabavlja. U tom kontekstu nam je drago da je među 25 tvrtki bila i tvrtka BAE Systems gdje se očekuje potpisivanje ugovora s tvrtkom Đuro Đaković vezano za refurbishment Bradley vozila”.

Osim toga na susretu su bili prisutni predstavnici francuske tvrtke MBDA s kojom RH ima sklopljen ugovor o nabavi raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral, gdje postoji potencijal i za daljnju suradnju.

Također, susretu su nazočili i predstavnici tvrtke Lockheed Martin s kojom RH ima dva važna projekta, jedan je modernizacija radara FPS 177 a druga je nabava dodatnih višenamjenskih helikoptera Black Hawk uz pomoć nedavne donacije SAD-a u iznosu od 140 milijuna dolara.

Objava Ministar Banožić na prvom neformalnom susretu ministara obrane s predstavnicima obrambenih industrija pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja