Ministar obrane u obilasku poplavljenih područja: HV se na terenu preraspoređuje rekordnom brzinom

Hrvatska vojska u manje od 40 minuta angažirala se na radovima na puknuću nasipa kod Siska sa 100 vojnika, izvijestio je ministar obrane Mario Banožić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima u Vladi Republike Hrvatske Marijem Banožićem, Tomom Medvedom i Davorom Božinovićem u četvrtak 18. svibnja 2023. u obilasku je poplavljenih područja u Karlovačkoj i Sisačko moslavačkoj županiji.

Tom prigodom premijer Plenković zahvalio je svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na angažmanu u pomoći stanovnicima ugroženih područja istaknuvši: “Želio bih danas nakon koordinacijskog sastanka ovdje u Karlovcu, zahvaliti županici Martini Furdek-Hajdin, gradonačelniku Mandiću, ministrima Medvedu, Božinoviću, Banožiću, Hrvatskoj vojsci, Hrvatskoj policiji, vatrogascima, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Crvenom križu, civilnoj zaštiti, lokalnoj zajednici i svima na poduzetim aktivnostima u sustavu domovinske sigurnosti proteklih nekoliko dana gdje se nastojalo pomoći onima koji su najugroženiji i spriječiti veće štetne posljedice. Možemo reći da je temeljem izvješća situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju i u drugim županijama”.

Ministar obrane Mario Banožić u Sisku je izvijestio o aktualnom angažmanu pripadnika Hrvatske vojske u poplavljenim područjima: “U Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 300 vojnika koji se rotiraju s obzirom na zadaće koje dobivaju od Stožera civilne zaštite i od Hrvatskih voda. Tako je to bilo i danas. S raspoloživim snagama brzo se ovdje pojavilo 100 vojnika, u manje od 40 minuta te su izdane zadaće, krenuli su u sanaciju nasipa i zadaća se uspješno izvršava. Uz angažiranih 300 vojnika u Sisačko-moslavačkoj županiji, do 200 bilo je angažirano u Karlovačkoj županiji. Sukladno zaključcima s današnjeg sastanka Stožera odlučili smo da ćemo broj vojnika smanjiti u Karlovačkoj županiji, tj. dio pripadnika bit će prebačen u Sisačko-moslavačku županiju kako bi se osvježile snage i da na taj način pridonosimo bržem i efikasnijem izvršavanju zadaća”.

Na kraju, ministar obrane je poručio: “Želim zahvaliti pripadnicima Hrvatske vojske na svim lokacijama, koji u suradnji s drugim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti rade ogroman posao i pomažu kada je najteže”, zaključio je Banožić.

Ministar Tomo Medved istaknuo je: “Sve naše raspoložive snage iz sustava Domovinske i nacionalne sigurnosti u suradnji sa Županijom Sisačko Moslavačkom, gradom Siskom i svim jedinicama lokalne samouprave su dostupni građanima, pravovremeno reagiraju i ono što je jako važno naglasiti jest da je vodeni val prošao grad Karlovac i da ćemo sada budno pratiti stanje u Petrinji i na Banovini kako nigdje nebi došlo do popuštanja ili prodora vode bilo starih postojećih nasipa bilo privremenih box barijera i nasipa”.

Naime, pripadnici Hrvatske vojske su u manje od 40 minuta iz vojarne u Petrinji stigli na kritičnu lokaciju Galdovo kod Siska gdje saniraju puknuće nasipa. Radi se o prostoru Udruge za terapijsko jahanje Kas, objektima drugih udruga te skladištu Hrvatskog crvenog križa koji su poplavljeni.

Zahvaljujući brzoj reakciji spašeni su konji, pripadnici Hrvatske vojske zatvaraju prodor vode, a po zatvaranju prodora krenut će se s precrpljivanjem vode iz tog prostora u rijeku Savu.

Podsjećamo, u periodu od 15. do 18. svibnja 2023. na području Karlovačke i Sisačko moslavačke županije ukupno je bilo angažirano 500 pripadnika Hrvatske vojske, koji su pomagali u izgradnji zečjih nasipa.

Objava Ministar obrane u obilasku poplavljenih područja: HV se na terenu preraspoređuje rekordnom brzinom pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja