Svečano otvoreno 63. Međunarodno vojno hodočašće

Poruka ovogodišnjeg 63. Međunarodnog vojnog hodočašća je podsjećanje na snagu i poruku Lourdesa

U petak 12. svibnja 2023. u večernjim satima, započelo je u bazilici svetog Pija X. u Lourdesu 63. Međunarodno vojno hodočašće.

U baziliku su u svečanom mimohodu ušla izaslanstva sa stjegovima zemalja zastupljenih na hodočašću.

Na ovogodišnjem hodočašću sudjeluje oko osam stotina hodočasnika, pripadnika Hrvatske vojske i policije, hrvatskih ratnih vojnih invalida, hrvatskih branitelja, vatrogasaca zajedno s članovima obitelji.

Opća poruka ovogodišnjeg 63. Međunarodnog vojnog hodočašća je podsjećanje na snagu i poruku Lourdesa i podsjećanje na poruku Blažene Djevice Marije Bernadetti Soubirous: “Odi i reci svećeniku – izgradite kapelicu ovdje – neka dođu ljudi”.

Poruka je to da svi mi gradimo Crkvu i jačamo kršćansku obitelj. Ovaj poziv, ovaj duh je osobito značajan danas kada se Europa i svijet nalaze pred velikim izazovima, suočena s ratom, sa stradanjem.

Otvorenje su uveličali vojni orkestri među kojima je bio i Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, tijekom čijeg su nastupa kadeti Hrvatske vojske i policije razvili dvadeset i pet metarsku hrvatsku zastavu sa kninske tvrđave.

Na otvorenju ovogodišnjeg hodočašća pripadnici vojski sudionica simbolično su izgradili kapelicu.

U popodnevnim satima u Lourdesu je održana tradicionalna konferencija za visoke uzvanike koja je ove godine za temu imala Ukrajinu.

Također, već tradicionalno, izaslanstva država sudionica odali su počast žrtvama ratova.

Objava Svečano otvoreno 63. Međunarodno vojno hodočašće pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja