Ministar Banožić na otkrivanju natpisne ploče Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”

Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama postignuti uspjeh i imati čvrsto Sveučilište obrane i sigurnosti kao što je to bio i čovjek čije ime nosi, doktor Franjo Tuđman, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je u petak 12. svibnja 2023. godine na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu na otkrivanju natpisne ploče, preuzimanju prostorija i početku rada Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Istaknuvši kako su s današnjim danom završeni svi zakonski preduvjeti za razvoj Sveučilišta, ministar Banožić poručio je kako otkrivanje natpisne ploče označava početak rada Sveučilišta obrane i sigurnosti te kako predstavlja povijesni trenutak za sustav vojnog obrazovanja.

Ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju Sveučilišta, od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je s Ministarstvom obrane i Hrvatskim vojnim učilištem, bilo aktivno uključeno u projekt od njegovih početaka, do Sveučilišta u Zagrebu i Splitu.

“Svi vi koji ste bili dio ovoga projekta i koji ste sudjelovali u obrazovanju s našim saveznicama i partnerima znate da bez Sveučilišta obrane i sigurnosti daljnji razvoj Hrvatske vojske neće imati značajan pravac kakvog mi želimo,” poručio je ministar istaknuvši razvoj postojećih smjerova u okviru Hrvatskog vojnog učilišta.

Također je naglasio i rad na istraživanju i razvoju koji je neminovan s obzirom na okruženje u kojem se trenutno nalazimo, prvenstveno govoreći o izazovima koji dolaze iz neposrednog okruženja, ponajviše iz Ukrajine koja je pod napadom od strane Rusije, ali i o svim onim projektima na kojima zajedno radimo, a odnose se na modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.

“Kako bi zaokružili sve ove procese neophodno je razvijanje Hrvatskog vojnog učilišta na način da podižemo Sveučilište na višu razinu te razvijamo i jačamo akademsku zajednicu koja postoji još u okviru naših partnerskih sveučilišta u Zagrebu i Splitu, ali isto tako s našim saveznicima i partnerima,” rekao je ministar Banožić te naglasio kako je bitno i jačanje kadra unutar Hrvatske vojske i Ministarstva obrane RH.

“Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama postignuti uspjeh i imati čvrsto Sveučilište obrane i sigurnosti kao što je to bio i čovjek čije ime nosi, doktor Franjo Tuđman,” rekao je ministar i podsjetio kako je današnji dan odabran za ovu svečanost u čast dana rođenja doktora Franje Tuđmana koji slijedi za dva dana.

Natpisnu ploču Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” s ministrom Banožićem otkrio je privremeni rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Ivica Lučić.

Objava Ministar Banožić na otkrivanju natpisne ploče Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja