Ministar Banožić s braniteljima i HV-om u Osijeku: Vlada RH nastavlja poboljšavati prava branitelja i vojnika

Neka ova obljetnica bude podsjetnik na nezamjenjivu ulogu i beskrajnu hrabrost Kuna na najtežim hrvatskim bojišnicama, rekao je Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je u subotu 29. travnja 2023. godine na svečanoj akademiji u sklopu obilježavanja 32. obljetnice Treće gardijske brigade Kune u Osijeku.

Tom prigodom ministar Banožić u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića uputio je čestitke povodom 32. obljetnice Treće gardijske brigade i posebnu zahvalu uputio obiteljima poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Kuna.

“Od svih gardijskih brigada Hrvatske vojske, najveći broj poginulih u Domovinskom ratu imala je upravo 3. gardijska brigada Kune. Život je na poljima Slavonije, ali i na drugim ratištima, ostavilo gotovo 400 pripadnika Kuna, a ranjeno je preko tisuću mladića iz ove legendarne postrojbe Za nekima od njih, njihove obitelji, prijatelji i suborci i dalje neumorno tragaju i zato na obljetnicama poput ovih, posebnu zahvalu moramo uputiti upravo njihovim obiteljima”, naglasio je Banožić.

Govoreći o važnosti hrvatskih branitelja, ministar je istaknuo kako će se Vlada Republike Hrvatske nastaviti zalagati za prenošenje istine o Domovinskom ratu.

“Posebno mi je drago vidjeti kako hrvatski branitelji sudjeluju u svim segmentima našeg društva, od obrane, gospodarstva pa sve do kulture. Hvala im što i danas sudjeluju u borbi za bolje hrvatsko društvo. Plenkovićeva Vlada svjesna je što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku i zato mi je čast što hrvatski branitelji zajedno s nama u Ministarstvu obrane, stvaraju i grade modernu Hrvatsku vojsku. Njihovo iskustvo od neprocjenjive nam je važnosti”, poručuje ministar Banožić.

U ovoj prigodi ministar obrane posebno je zahvalio Hrvatskom generalskom zboru na izvrsnoj suradnji te kazao kako će i dalje poticati i podržavati sve njihove aktivnosti.

U svom obraćanju ministar obrane podsjetio je i kako je nakon dugogodišnjeg neulaganja u sposobnosti Hrvatske vojske i narušavanja prava hrvatskih vojnika, tomu sada došao kraj: “Cilj nam je i dalje razvijati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovsta, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice i drago mi je što u tome imamo punu podršku hrvatskih branitelja”.

Na kraju, pripadnicima Kuna ministar je poručio: “Dani koji su pred nama za vas imaju poseban značaj. Upravo ste vi imali ključnu ulogu u akciji Bljesak i oslobađanju Zapadne Slavonije, vi ste među prvima ušli u oslobođene Okučane. Neka vam današnja, kao i nadolazeća obljetnica operacije Bljesak koju ćemo obilježiti 1. svibnja u Okučanima, budu još jedan podsjetnik na vašu nezamjenjivu ulogu i beskrajnu hrabrost koju ste pokazali na najtežim hrvatskim bojišnicama”.

Na svečanoj akademiji u Osijeku, ministru Mariju Banožiću uručena je zahvalnica Udruge veterana Treće gardijske brigade Kune za pomoć u organizaciji te zahvalnica za poseban doprinos u organizaciji Svjetskog prvenstva u streljaštvu 2022. godine, koju je ministru uručio predsjednik Građanskog streljačkog društva iz Osijeka Zvonimir Kovačević.

Povodom 32. obljetnice Kuna, u parku Kralja Držislava u Osijeku za građane je izložen taktičko tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, koji je obišao i ministar Banožić.

Tom prigodom, ministar Banožić susreo se s pripadnicima HV-a i zahvalio im na doprinosu u organizaciji važnih obljetnica iz Domovinskog rata. “Hvala vam na svemu što činite i što našim građanima pokazujete vrhunske sposobnosti i opremu Hrvatske vojske. Važno je da Hrvatska vojska i građani budu zajedno.”

Objava Ministar Banožić s braniteljima i HV-om u Osijeku: Vlada RH nastavlja poboljšavati prava branitelja i vojnika pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja