Ministar Banožić u Saboru: Izvješće dokazuje razvoj sposobnosti i modernizaciju HV-a

Govoreći o ulaganjima u opremanje Hrvatske vojske, ministar Banožić ističe kako ova izvješća dokazuju kako je hrvatski vojnik u središtu obrambenog sustava

Ministar obrane Mario Banožić predstavio je u četvrtak 20. travnja 2023. u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o obrani za 2020. i 2021. godinu. Naime, Godišnje izvješće o obrani prikaz je aktivnosti razvoja obrambenih sposobnosti te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta.

“Značajan iskorak za Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane je dostizanje smjernica NATO-a u 2021. godini o izdvajanjima za obranu od 2 % BDP-a, od čega 20 % za modernizaciju i opremanje i obrambeni proračun od oko 7,2 milijarde kuna dok je obrambeni proračun za 2022. godinu iznosio 7,6 milijardi kuna”, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane je u tom kontekstu podsjetio kako je 2020. godine, unatoč pandemiji COVID-19, financijski plan Ministarstva obrane oko 4,9 milijardi kuna što je povećanje u odnosu na godinu prije od oko 50 milijuna kuna: “Ove godine financijski plan iznosi 1,037 milijardi eura čime se zadržava kontinuitet povećanja izdvajanja za obranu i osiguravaju sredstva za nastavak započetih projekata i ulaganja u opremanje i modernizaciju”.

Vezano za angažman u NATO, UN i EU misijama, operacijama i drugim aktivnostima, ministar je naglasio kako je Hrvatska potvrdila predanost načelima i zajedničkim vrijednostima te dala aktivan doprinos miru i stabilnosti euroatlantskog područja i globalnoj sigurnosti.

Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, ministar Banožić je istaknuo kako su upravo ova izvješća dokaz kako je hrvatski vojnik u središtu obrambenog sustava.

“U operativnu uporabu uvodimo višenamjenski borbeni avion, planira se nabava dodatnih helikoptera Black Hawk, započet je projekt opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, imamo 126 borbenih oklopnih vozila Patria, a završen je i projekt modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000”, istaknuo je ministar obrane.

Najavljujući značajne nadolazeće projekte za Hrvatsku vojsku, ministar Banožić izdvojio je nabavu protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR velikog dometa, 30 borbenih oklopnih vozila Patria, modernizaciju radarskog sustava FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a te nabavu RIB brodica.

“Provest će se i nabava projektila 155 mm produljenog dometa, započeti su postupci nabave puškostrojnica, snajperskih pušaka te jurišnih pušaka VHS-2. Potpisali smo ugovor o isporuci raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa koji uključuje i paket integrirane logističke potpore, a s Brodogradilištem specijalnih objekata iz Splita imamo ugovor o gradnji prototipa koji je izgrađen i četiri obalna ophodna broda”, izvijestio je zastupnike u Hrvatskom saboru ministar Banožić.

Naglasio je pritom kako je Ministarstvo obrane odgovorno i precizno pristupilo modernizaciji i sposobnosti naše vojske te kako činimo sve što je u našoj mogućnosti da hrvatski vojnici imaju bolje uvjete života i rada.

“Nastavljamo provoditi personalnu politiku “čovjek, središte obrambenog sustava” radi daljnjeg unaprjeđenja uvjeta života i rada pripadnika, kao preduvjeta za dostizanje i održavanje visoke razine motiviranosti i spremnosti Hrvatske vojske. Svjesni smo kako je zadovoljan vojnik, najveća snaga jedne vojske, stoga je upravo ovo smjer u kojem ćemo nastaviti raditi i dalje”, rekao je ministar obrane.

Također je naglasio kako je u završnoj fazi izrada novoga Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za iduće dvanaestogodišnje razdoblje kojim se utvrđuju dugoročne projekcije razvoja vojnih sposobnosti i resursi za njihovu realizaciju.

“Vlada i Ministarstvo obrane nastavit će razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Oružane snage i u budućnosti mogle odgovoriti na sve izazove i zadaće definirane Ustavom i zakonom”, zaključio je ministar Banožić.

Na kraju je dodao kako je upravo Hrvatska vojska danas jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske i svih njezinih građana zahvaljujući hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su za Domovinu položili svoje živote.

Objava Ministar Banožić u Saboru: Izvješće dokazuje razvoj sposobnosti i modernizaciju HV-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja