Otkrivena spomen-ploča smrtno stradalim pripadnicima 204. A brigade HV-a

Današnji događaj poruka je kako imamo odgovornost zajedno s hrvatskim braniteljima graditi još moderniju i snažniju HV, poručuje Banožić

U Rakitju u vojarni “Vitez Damir Martić” u utorak 11. travnja 2023. godine otkrivena je spomen-ploča smrtno stradalim pripadnicima 204. A brigade Hrvatske vojske koji su život izgubili 10. travnja 1992. godine na Kupresu i od 14. do 16. kolovoza 1992. godine u Bosanskoj Posavini.

Spomen-ploču s imenima 24 pripadnika 204. A brigade postavljanjem vijenca simbolično su otkrili ministar obrane Mario Banožić i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s Katom Zadro, čiji je sin Robert poginuo na Kupresu.

Ministar Banožić zahvalio se članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja koji su unatoč velikim gubicima, ostali ustrajni u prenošenju istine o Domovinskom ratu.

“Sudjelovanjem na ovakvim događajima, članovi obitelji hrvatskih branitelja koji više nisu među nama, šalju snažnu poruku o načinu na koji je stvarana hrvatska država te ju prenose mlađim generacijama”, rekao je ministar obrane dodavši kako zauvijek moramo pamtiti cijenu stečene slobode.

“Dragi hrvatski branitelji, hvala vam što ste nam osigurali da živimo u slobodnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi, što prenosite istinu o svakom događaju iz Domovinskog rata te učite mlađe generacije na koji je način nastajala hrvatska država”, poručio je Banožić te posebno istaknuo sjajnu suradnju između hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane koja je posebno vidljiva u procesima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske.

“Današnji događaj poruka je i kako imamo odgovornost graditi još moderniju i snažniju Hrvatsku vojsku. S osvrtom na sve ono što su i kako su činili hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata, vjerujem kako zajedno možemo učiniti puno. Svakodnevno iskazujete interes za kućom kojoj ste udarali temelje, temelje Hrvatskoj vojsci i na tome vam veliko hvala”, zaključuje ministar obrane.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako 31 godinu nakon, svjedočimo otkrivanju imena poginulih vitezova koji su položili svoje živote u obrani i opstojnosti hrvatskog naroda: “Imena koje su ovdje ispisana svjedoče hrabrosti i odlučnosti, koji su svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazali tamo gdje je bilo najpotrebnije, bez obzira gdje su rođeni”.

Zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb istaknuo je: “Ovo je jedan od koraka završetka kolektivnog sjećanja jer ipak smo mi generacija koja treba biti ponosna na svoja djela, jer smo zaorali duboko u brazdu koja se rijetko viđa u povijesti naroda, a to je samostalna, moderna i neovisna hrvatska država”.

Vojni kapelan Zdravko Barić je uz molitvu blagoslovio spomen-ploču smrtno stradalim pripadnicima 204. A brigade Hrvatske vojske.

Svečanosti su uz hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji nazočili ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković, predstavnici Hrvatske vojske i pripadnici 204. vukovarske brigade.

Autor spomen-ploče je kipar Radivoj Jovičić, ujedno autor spomen-obilježja postavljenog u neposrednoj blizini u rujnu prošle godine, u spomen sudionicima Bitke za Vukovar iz redova 204. vukovarske brigad koji su u toj vojarni boravili od ožujka do studenoga 1992. godine.

Objava Otkrivena spomen-ploča smrtno stradalim pripadnicima 204. A brigade HV-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja