Banožić u RACVIAC-u: “Hibridne prijetnje veliki su sigurnosni izazov današnjice”

Na današnji dan, kada NATO obilježava svoju 74. obljetnicu postojanja, važno je poslati poruku zajedništva i očuvanja mira u svim dijelovima svijeta, poručuje ministar obrane

Ministar obrane Mario Banožić u utorak 4. travnja 2023. godine sudjelovao je na Konferenciji „Hibridne prijetnje u Jugoistočnoj Europi – Zaštita od hibridnih prijetnji – mediji i terorizam“ u Centru za sigurnosnu suradnju RACVIAC u Rakitju koja se održava od 3. do 6. travnja 2023. godine.

Govoreći o činjenici kako su upravo hibridne prijetnje jedan od najvećih sigurnosnih izazova modernog svijeta, ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako su upravo ovakve konferencije prigoda za razmjenu dragocjenih znanja i iskustava.

“Hibridne aktivnosti pogađaju sva područja i aspekte društvenog života, odnosno koriste se za direktno ugrožavanje mira i izazivanje kriza i sukoba. Njihovo djelovanje predstavlja ugrozu i novim tehnologijama, kao što je primjerice umjetna inteligencija. Sve navedeno, govori nam o važnosti pronalaska što bržih i odgovarajućih rješenja u nošenju s ovim izazovima”, rekao je ministar obrane.

Banožić je obraćajući se sudionicima Konferencije, podsjetio kako je područje Jugoistočne Europe, pogotovo suočeno s brojnim sigurnosnim izazovima i dodao: “Izniman doprinos u suočavanju i borbi sa svim sigurnosnim izazovima, daju nam upravo dragocjena iskustva stečena iz članstva u NATO-u i Europskoj uniji”.
U tom kontekstu, ministar Banožić rekao je kako je upravo na dan kada NATO obilježava svoju 74. obljetnicu postojanja, važno poslati poruku zajedništva i važnosti očuvanja mira i sigurnosti u svim dijelovima svijeta.

“Značajno je kako se upravo na današnji dan i Finska pridružuje NATO-u što će, siguran sam, dodatno ojačati sposobnosti te doprinijeti jačini Saveza”, rekao je ministar obrane. U kontekstu rata u Ukrajini, kojega nitko u Europi nije očekivao, ministar Banožić je istaknuo važnost nastavka modernizacije sposobnosti Hrvatske vojske.

Na kraju, ministar je zaključio: “U nadolazećem razdoblju ključno je nastaviti unapređivati suradnju između vlada i akademske zajednice. Upravo u tom kontekstu, još jednom pozdravljam organizaciju jedne ovakve Konferencije”.

U sklopu posjeta RACVIAC-u, ministar Banožić uputio je riječi zahvale direktoru RACVIAC-a generalu Jeronimu Bazi povodom skorašnjeg završetka njegovog mandata.

Centar za sigurnosnu suradnju RACVIAC je međunarodna, nezavisna, neprofitna i akademska organizacija u vlasništvu zemalja Jugoistočne Europe osnovana u cilju promicanja dijaloga i suradnje u području sigurnosti. Kao članici EU i NATO-a, RACVIAC je Hrvatskoj važan i kao forum za prijenos znanja i iskustva iz pred pristupnog procesa državama jugoistočne Europe.

Objava Banožić u RACVIAC-u: “Hibridne prijetnje veliki su sigurnosni izazov današnjice” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja