Odluka Vlade o prelasku granice OS RH radi protupožarne zaštite

Vlada Republike Hrvatske je na 203. sjednici, koja je održana u srijedu 22. ožujka 2023. godine donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2023. godini.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je ustavna zadaća Hrvatske vojske pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu na temelju zamolbe države pogođene požarom. “Imajući u vidu dosadašnja postupanja u situacijama koje zahtijevaju brzo djelovanje, predlaže se i ove godine donošenje navedene odluke. Odlukom se odobrava uporaba Oružanih snaga Republike Hrvatske na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2023. godini korištenjem zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva”, izvijestio je ministar Banožić.

Također je rekao kako je Odluka o pružanju humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite donesena nakon Vladinog Programa aktivnosti.

Podsjetimo kako su protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH prošle godine bili angažirani na gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

Objava Odluka Vlade o prelasku granice OS RH radi protupožarne zaštite pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja