Ministar Banožić s HV-om u Poljskoj: Dokazali ste jačinu i spremnost Borbene skupine

Hrvatska vojska pokazala je visoku razinu profesionalizma i vrhunske sposobnosti u izazovnim trenucima u kojima se našla cijela Europa, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiralom Robertom Hranjem i s otpravnikom poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Markom Flemingom boravio je u ponedjeljak 27. veljače 2023. godine u službenom posjetu Republici Poljskoj gdje se sastao s potpredsjednikom Vlade i ministrom nacionalne obrane Republike Poljske Mariuszom Blaszczakom kao i s pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti i s pripadnicima Oružanih snaga Republike Poljske.

Dvojica ministara potvrdila su izvrsnu obrambenu suradnju dviju zemalja, a razgovarali su o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, o dosad pruženoj materijalnoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, kao i potrebama i mogućnostima za buduće donacije. Također, raspravljali su o političko-sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, multilateralnoj suradnji u okviru NATO-a i Europske unije te bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju država.

Ministar Banožić čestitao je kolegi Blaszczaku na velikoj ulozi koju su kao zemlja preuzeli u ovom izazovnom trenutku na istočnom krilu saveza. “Hrvatska, kao članica NATO-a pokazala je prilagodljivost u ovim izazovnim trenucima u kojima se našla cijela Europa. Hrvatska Vlada je Ukrajini od samih početaka pružala pomoć i to će činiti dok god to Ukrajini bude potrebno u skladu sa svojim mogućnostima”, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić zahvalio je poljskom kolegi na svemu što čine za hrvatske vojnike u Poljskoj. “Pripadnicima Borbene skupine želim da uspješno izvršavate svoje zadaće, a poljskom kolegi i svim ministrima obrane zemalja članica EU-a i NATO-a da radimo zajedno kako bismo doskočili ovim izazovima koji se pojavljuju s ruskom agresijom na Ukrajinu”, kazao je Banožić.

Potpredsjednik Vlade i ministar nacionalne obrane Republike Poljske Mariusz Blaszczak izrazio je zadovoljstvo što je imao prigodu sastati se s ministrom Banožićem istaknuvši kako je to dokaz solidarnost i jedinstva dviju zemalja u okviru NATO-a. “Drago mi je da su hrvatski vojnici na poljskom tlu te da surađuju s pripadnicima vojski Poljske, SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije čime doprinose interoperabilnosti među saveznicama”. Posebno je naglasio važnost opremljenosti hrvatskog kontingenta Panzerhaubicama čija prisutnost na ovom području pokazuje solidarnost i potporu u okviru NATO-a. “Mario hvala na posjeti i hvala na prisutnosti hrvatskih vojnika ovdje u Poljskoj”, rekao je ministar Blaszczak.

Ministar obrane Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Hranj susreli su se s hrvatskim vojnikinjama i vojnicima koji se nalaze u NATO aktivnosti u Poljskoj.
Kazavši kako 11. HRVCON dokazuje vrhunsku spremnost, profesionalizam i obučenost Hrvatske vojske, ministar Banožić pružio im je punu podršku u nastavku sudjelovanja u ovoj NATO aktivnosti.

“Zahvalu upućujem posebno vašim obiteljima i prijateljima koji vas podržavaju na ovom, često vrlo zahtjevnom, vojničkom putu. Vlada RH, Ministarstvo obrane i ja kao ministar obrane, uvijek ćemo stajati iza svakoga od vas”, poruka je ministra hrvatskim vojnicima.
Tijekom službenog posjeta održana je i pokazna vježba Borbene skupine s prikazom sposobnosti borbenog vozila pješaštva Bradley i Panzerhaubicama.

“Ova vježba pokazala je svu jačinu i snagu Borbene skupine te spremnost i profesionalizam njezinih pripadnika. Nabavom Bradleya Hrvatska vojska uvelike će pridonijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a”, rekao je ministar Banožić i na kraju čestitao svim saveznicima koji sudjeluju u ovoj vježbi posebno američkim saveznicima i partnerima na uspješnom vođenju cijele vježbe.

Objava Ministar Banožić s HV-om u Poljskoj: Dokazali ste jačinu i spremnost Borbene skupine pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja