Prisega predsjednice i sudaca porotnika Vojnostegovnog suda

Čestitajući sucima porotnicima ministar Banožić naglasio je važnost vojne stege i rada Vojnostegovnog suda za djelovanje Oružanih snaga RH

U Ministarstvu obrane RH u četvrtak 9. ožujka 2023. novoimenovana predsjednica Vojnostegovnog suda Jadranka Malenica-Dekany i suci porotnici Vojnostegovnog suda svečano su prisegnuli pred ministrom obrane Marijem Banožićem.

Čestitajući sucima koji su se obvezali na suradnju sa Sudom i obnašanje dužnosti u skladu sa zakonom i prisegom koju su položili, ministar Banožić naglasio je važnost vojne stege i rada Vojnostegovnog suda za djelovanje Oružanih snaga RH.

“U Hrvatskoj vojsci nikada se nije dvojilo o namjeni i važnosti izgrađivanja vojne stege. Snaga vojne organizacije počiva na visokoj organiziranosti i stručnosti, a djelovanje snaga zahtjeva preciznost, usklađenost i brzinu u donošenju odluka. Zato je potrebno dosljedno se brinuti o održavanju visoke razine vojne stege te zahtijevati bespogovorno i točno izvršavanje zapovijedi i postavljenih zadaća, osiguravati red i odgovornost”, rekao je ministar Banožić istaknuvši posebnu važnost i ulogu Vojnostegovnog suda u cjelokupnom procesu prevencije i održavanja visoke razine vojne stege u Hrvatskoj vojsci. “Briga za jačanje vojne stege obveza je svih pripadnika Oružanih snaga”, poručio je ministar.

U ime sudaca predsjednica Vojnostegovnog suda brigadirka Jadranka Malenica-Dekany zahvalila je na ukazanom povjerenju istaknuvši kako su svjesni važnosti vojne stege i rada Vojnostegovnog suda. “Svjesni smo uloge i značaja povjerenih nam dužnosti koje ćemo obnašati časno, savjesno i odgovorno. U postupcima stegovne i materijalne odgovornosti donosit ćemo zakonite, nepristrane i svrhovite odluke, štiteći interese službe i poštujući pravo vojne osobe na pošteno suđenje. Dužnost Predsjednice Vojnostegovnog suda obnašat ću s dodatnom odgovornošću nastojeći unaprijediti rad i djelovanje ovog suda”, rekla je brigadirka Malenica-Dekany.

Objava Prisega predsjednice i sudaca porotnika Vojnostegovnog suda pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja