Ministar Banožić sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom Hokansonom

Ministar obrane Mario Banožić sastao se na marginama Minhenske sigurnosne konferencije sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom zbora Danielom Hokansonom

Ministar obrane Mario Banožić na marginama Minhenske sigurnosne konferencije sastao se u subotu 18. veljače 2023. godine sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država generalom zbora Danielom Hokansonom.

Ministar Banožić i general Hokanson razgovarali su o važnosti suradnje oružanih snaga u cilju nadogradnje sposobnosti i interoperabilnosti, važnosti potpore Ukrajini, kao i o trenutnoj situaciji na području Jugoistočne Europe.

Na sastanku je potvrđena izvrsna suradnja dviju zemalja u gotovo svim područjima: od školovanja pripadnika Oružanih snaga RH, opremanja, modernizacije, suradnje u područjima misija i operacija, organizaciji zajedničkih vojnih vježbi i obuka.

“Sjedinjene Američke Države su naš najvažniji partner u području obrane. Ovom prigodom zahvaljujem našim saveznicima na donacijama koje su značajno unaprijedile i modernizirale sposobnosti Hrvatske vojske”, rekao je ministar Banožić te istaknuo 27-godišnju uspješnu suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote koja ima značajnu ulogu u razvoju Oružanih snaga RH te izravno podupire ispunjenje ciljeva sposobnosti NATO-a.

Kada je riječ o ruskom ratu u Ukrajini, ministar Banožić i general Hokanson istaknuli su kako snažno podupiru suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine te kako će nastaviti pružati potrebnu pomoć Ukrajini.

General Hokanson potvrdio je izvrsne odnose dviju država naglasivši kako mu je drago što je upravo na marginama Minhenske konferencije, održao susret s ministrom obrane Marijem Banožićem.

Objava Ministar Banožić sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom Hokansonom pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja