Ministar Banožić sudjeluje na 59. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Hrvatska će kao članica Europske unije i NATO-a i dalje ulagati napore u rješavanju svih kriza i izazova s kojima smo suočeni, poručuje ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić kao član izaslanstva Vlade Republike Hrvatske predvođenog predsjednikom Andrejem Plenkovićem sudjeluje na 59. izdanju Minhenske sigurnosne konferencije koja se održava od 17. do 19. veljače 2023. godine.

Ministar obrane Mario Banožić još jednom je istaknuo kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Ukrajinu te podsjetio kako joj kontinuirano pruža financijsku, humanitarnu, materijalnu i tehničku pomoć.

“To ćemo nastavit činiti i dalje. Također, Hrvatska kao članica Europske unije te kao dio transatlantskog partnerstva i dalje će ulagati napore i pridonositi u rješavanju višestrukih kriza i svih izazova s kojima smo suočeni”, rekao je ministar obrane.

Minhenska sigurnosna konferencija ostaje prigoda za otvorene i konstruktivne rasprave o vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima današnjice i budućnosti što u vremenu ruskog rata u Ukrajini pokazuje još jednu demonstraciju kohezije te predanosti međunarodnom poretku i demokratskim vrijednostima.

Ministar Banožić se osvrnuo i na perspektivu Zapadnog Balkana te istaknuo kako su službena aplikacija Kosova za članstvo u EU i dodjela statusa kandidata Bosni i Hercegovini, svakako važni pozitivni politički koraci.

“Drago mi je što smo na Minhenskoj konferenciji, između ostalog, govorili i o perspektivi Zapadnog Balkana. Ponovio sam stav hrvatske Vlade kako nam je sigurnost i stabilnost BiH od posebne važnosti”, rekao je ministar obrane.

Na marginama Minhenske sigurnosne konferencije, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar obrane Mario Banožić sudjeluje u nizu bilateralnih susreta sa čelnicima država, političarima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Konferencija je ove godine okupila više od 450 sudionika iz cijelog svijeta, najutjecajnijih svjetskih državnika i donositelja političkih odluka, uključujući čelnike država i vlada, ministre, predstavnike vladinih i nevladinih organizacija, industrije, medija, civilnog društva i akademske zajednice.

Objava Ministar Banožić sudjeluje na 59. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja