Vlada RH o Programu aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2023.

Spremnost Hrvatske vojske za gašenje požara osigurava se prema načelu stalne spremnosti za intervenciju tijekom cijele godine, rekao je Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u srijedu 8. veljače 2023. godine donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako Ministarstvo obrane u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom određuje način angažiranja Hrvatske vojske u gašenju požara u skladu s Programom kao temeljnim dokumentom koordinacije nadležnih tijela.

“Spremnost Hrvatske vojske za gašenje požara osigurava se prema načelu stalne spremnosti za intervenciju tijekom cijele godine. Provodimo osposobljavanje protupožarnih zračnih snaga s dovoljnim brojem posada, letačkog i tehničkog osoblja za gašenje požara te traganje i spašavanje”, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane istaknuo je kako se ove godine planira angažman do pet zrakoplova Canadair, do šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor, jedan transportni helikopter i jedan zrakoplov pilatus PC-9M. Naglasio je kako se od 1. lipnja do 30. rujna u spremnosti za intervenciju planira i do 200 pripadnika Hrvatske vojske, mornaričke snage, desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod i gumene brodice.
Na kraju, podsjetio je kako se korištenjem besposadnih zrakoplova unaprjeđuju sposobnosti izviđanja i nadzora područja ugroženih požarima.

Za provedbu Programa aktivnosti u djelokrugu Ministarstva obrane u Državnom proračunu za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od oko 16,7 milijuna eura na aktivnosti Protupožarna zaštita.

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je Odluka da se Sveučilištu obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” dodjele na korištenje prostori u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu i vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu u skladu sa Zakonom kojim se uređuje osnivanje Sveučilišta. Odlukom se predlaže i da se ministar obrane ovlasti da u ime Vlade Republike Hrvatske sa Sveučilištem potpiše ugovor kojim će se regulirati provedba ove odluke.

Objava Vlada RH o Programu aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2023. pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja