Ministar Banožić na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu

Hrvatska će i dalje pružati svu potrebnu pomoć, između ostalog i u području humanitarnog razminiranja, istaknuo je Banožić, naglasivši predanost Vlade RH pružanju sveobuhvatne pomoći Ukrajini

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u petak 20. siječnja 2023. u Ramsteinu u Saveznoj Republici Njemačkoj na 7. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, koja okuplja više od 40 zemalja sudionica.

Sastanak je otvorio predsjedavajući, ministar obrane SAD-a Lloyd Austin II., a nazočnima se na početku putem video veze obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na sastanku je sudjelovao ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov koji je sudionike izvijestio o aktualnoj situaciji na bojištu u Ukrajini te iznova apelirao na pružanje pomoći.

Ministri zemalja sudionica, kao i predstavnici Europske unije i NATO-a, razmijenili su informacije o dosad pruženoj materijalnoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini te raspravili o potrebama i mogućnostima za buduće donacije s obzirom na sve veće potrebe obrane Ukrajine od ruske agresije.

Ministar Banožić je na početku obraćanja izrazio sućut kolegi Reznikovu za tragičnu pogibiju Ukrajinskih građana u nedavnoj helikopterskoj nesreći.
Također, zahvalio je američkom kolegi Austinu na vodstvu ove važne inicijative za pomoć Ukrajini. Naglasio je predanost Vlade Republike Hrvatske u pružanju sveobuhvatne pomoći Ukrajini od samih početaka ruske agresije na Ukrajinu, između ostalog kroz odluke Vlade RH o pružanju materijalno-tehničke pomoći. „Republika Hrvatska će i dalje pružati svu potrebnu pomoć, između ostalog i u području humanitarnog razminiranja“ istaknuo je ministar Banožić.

Objava Ministar Banožić na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja