Ministar Banožić sa zapovjednikom ACT-a generalom zbora Philippeom Lavigneom

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim temama, od sigurnosno političke situacije u Europi do odluka koje se očekuju na nadolazećem NATO summitu

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u ponedjeljak 16. siječnja 2023. u Ministarstvu obrane sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva NATO-a za transformaciju (Allied Command Transformation – ACT), generalom zbora Philippeom Lavigneom koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Zagrebu.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim temama, od sigurnosno političke situacije u Europi, transformacijskim zahtjevima koje pred nas stavljaju budući trendovi razvoja ratovanja do odluka koje se očekuju na nadolazećem NATO summitu u Vilniusu u ljeto ove godine.

Ministar Banožić upoznao je generala Lavignea s hrvatskim prioritetima u području obrane u nadolazećem razdoblju uključujući rad u području modernizacije i opremanja OSRH kao i nastavak hrvatskog doprinosa međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje pripadnika OSRH u brojnim misijama, operacijama i aktivnostima u kojima će već u prvoj polovici 2023. sudjelovati više od 500 pripadnika OSRH.

Tijekom sastanka general Lavigne upoznao je ministra Banožića s trenutnim prioritetima ACT-a poput rada na uspostavi NATO-a kao saveza koji je u mogućnosti provoditi multidomenske operacije, rada na daljnjoj prilagodbi NATO-ovog postava odvraćanja i obrane i rada na boljoj sinkronizaciji vojnog instrumenta moći s ostalim instrumentima moći. General je istaknuo kako je ovo posebno vrijeme koje zahtjeva raspravu i pravovremenu implementaciju svih, a pogotovo odluka iz Madrida.

Na sastanku je potvrđeno zajedničko mišljenje kako treba ustrajati u pomoći Ukrajini. Naime, rat u Ukrajini je primjer potrebe za inovacijom kako bi se pobijedilo u današnjim sukobima. Kako bi se ostvarila i zadržala prednost u današnjem okružju potrebna je inovativnost i ulaganje u razvoj, ali ne samo u tehnologiji, nego i u procese i ljudske potencijale. ACT smatra kako je za zadržavanje prednosti potrebno pravovremeno predviđanje (Anticipation), razvoj sposobnosti (Capabilities) te ulaganje i razvoj ljudskih potencijala (Talent).

General zbora Philippe Lavigne francuski je general na dužnosti zapovjednika ACT-a čija je misija i uloga upravljati razvojem sposobnosti ratovanja i transformacija zapovjedne strukture NATO-a (NATO Command Structure – NCS) i strukture snaga NATO-a (NATO Force Structure – NFS) kako bi se ispunila razina ambicije NATO-a. Savezničko zapovjedništvo NATO-a za transformaciju sa sjedištem u Norfolku u Sjedinjenim Američkim Državama jedno je od dva NATO-ova strateška zapovjedništva.

Tijekom dvodnevnog radnog posjeta Zagrebu general Lavigne sa suradnicima sastat će se i s načelnikom glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem te drugim vojnim i civilnim dužnosnicima, a održat će i predavanje na HVU “dr. Franjo Tuđman”.

Objava Ministar Banožić sa zapovjednikom ACT-a generalom zbora Philippeom Lavigneom pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja