Ministar Banožić na obilježavanju 31. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 

Današnji dan podsjetnik je na hrvatske branitelje i njihov doprinos u stvaranju Republike Hrvatske, poručio je ministar Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u nedjelju 15. siječnja 2023. godine u Vukovaru na obilježavanju 31. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

Tom prigodom ministar Banožić položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja značajni su datumi u hrvatskoj povijesti. Današnji dan podsjetnik je na hrvatske branitelje i njihov doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Isto tako podsjetnik je na generale Krešimira Ćosića i Ivana Kapulara koji svjedoče spremnosti 5. gardijske brigade „Sokolovi“ koja je bila ključna za obranu područja Vukovarsko-srijemske županije.

“Prije nekoliko desetljeća ovi događaji označili su pisanje jednog novog početka, a danas su podsjetnik na nimalo jednostavan put koji smo kao država prošli. Podsjetnik su na hrvatske branitelje koji su život izgubili u borbi za ideju o slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi. Hrvatski branitelji su nosioci prave istine o Domovinskom ratu i uzor mlađim generacijama kako se poštuje, voli i zalaže za boljitak svoje Domovine. Osjećaj zahvalnosti prema hrvatskim braniteljima te osjećaj odgovornosti za generacije koje dolaze, glavni je smjer rada i djelovanja Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem”, naglasio je ministar obrane Banožić na svečanoj akademiji.

Ministar Banožić podsjetio je na lik i djelo ratnog ministra obrane Gojka Šuška te se prisjetio riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u svome obraćanju 15. siječnja 1992. hrvatskom narodu poručio: „Zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države” te kazao kako nas upravo one obvezuje na daljnje osnaživanje hrvatske države.

“Slijedeći jasnu viziju dr. Franje Tuđmana o samostalnoj i neovisnoj međunarodno priznatoj državi, došli smo do svega onoga što imamo danas”, rekao je ministar obrane.

Istaknuo je kako je na međunarodnoj razini Hrvatska politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

“Ponosan sam što Hrvatska vojska uživa sve snažniji međunarodni ugled među svojim saveznicima i partnerima. Našu Hrvatsku vojsku nastavljamo činiti još spremnijom i snažnijom, a Vlada Republike Hrvatske i u ovoj godini nastavlja modernizaciju i opremanje svih grana Oružanih snaga. Hvala svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima što svojom izvrsnošću na najbolji mogući način predstavljaju one najviše vrijednosti svoje Domovine”, rekao je Banožić.

Objava Ministar Banožić na obilježavanju 31. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske  pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja