Obilježena 31. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”

Trajna zadaća Hrvatskog vojnog učilišta je stalno prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti, poručio je brigadni general Blaž Beretin

Izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg sudjelovao je u utorak 20. prosinca 2022. godine u vojarni “Petar Zrinski” na obilježavanju 31. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin rekao je kako je u posljednjih 31 godinu Hrvatsko vojno učilište razvilo vlastiti identitet koji je utemeljen na hrvatskoj tradiciji i vrijednostima Domovinskog rata te je posebno istaknuo da je odgovornost ovog učilišta velika jer se u njoj školuju novi naraštaji časnika i dočasnika koji predstavljaju budućnost Hrvatske vojske.

General Beretin istaknuo je kako je trajna zadaća ove institucije stalno prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti te je pojasnio kako se to može jedino ostvariti kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje. “Unatoč izazovima koji su pogodili Hrvatsku, kao što su potresi i pandemija, Hrvatsko vojno učilište uspjelo se prilagoditi izazovima i ispunilo je sve ciljeve nastavnih planova i programa”, rekao je brigadni general Blaž Beretin.

Nakon prigodnog obraćanja zamjenika zapovjednika HVU-a, uslijedilo je uručenje izvoda o promaknućima, odlikovanjima, medaljama, nagradama i pohvalama.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je brigadir Miro Čolić. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su časnički namjesnik Vlado Derdić i časnički namjesnik Slobodan Sambol.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su časnički namjesnik Damir Bakunić i časnički namjesnik Miroslav Raštegorac. U čin kapetanice bojnog broda/brigadira promaknuti su kapetanica fregate Darija Jurko i pukovnik Tomislav Vacenovski. U čin bojnice promaknuta je satnica Rebeka Krušelj. U čin satnika promaknut je natporučnik Igor Turk. U čin natporučnika promaknuti su poručnici Danijel Ević, Nikolina Sertić i Ivan Šarec. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvaljena je brigadirka Valentina Ključarić.

Na svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ante Deur te obitelji poginulih general-bojnika Blage Zadre i general-bojnika Andrije Matijaša Pauka.

Objava Obilježena 31. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja