Vlada donijela odluku vezanu za nabavu raketnog sustava protuzračne obrane

Nakon Odluke Vlade u Ministarstvu obrane potpisan je ugovor o nabavi francuskog raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral

Vlada Republike Hrvatske je na 174. sjednici održanoj u petak 9. prosinca 2022. godine donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna od 2024. do 2026. za nabavu raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa.

Potom je u Ministarstvu obrane ministar Mario Banožić s predstavnicima tvrtke MBDA France potpisao Ugovor o nabavi francuskog raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral, u skladu sa  definiranim prioritetom opremanja Hrvatske vojske PZO sustavom. Potpisivanju ugovora nazočio je i veleposlanik Francuske Republike u RH Nj.E. Gaël Veyssière.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako su okolnosti koje su se dogodile  agresijom Rusije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale kako je nužno i neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske pa je stoga nabava raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju.

Francuska Republika u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva ponudila je Hrvatskoj jačanje suradnje u obrambenim pitanjima.

Nastavno na program nabave borbenih aviona Rafale odobrila je donaciju lansera sustava kratkog dometa proizvođača MBDA France za zaštitu zrakoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale.

„U skladu s potrebama, Oružane snage Republike Hrvatske iskazale su zahtjev za prioritetnom nabavom lansera sustava kratkog dometa Mistral i raketa Mistral. Ta nabava je hitna i neodgodiva mjera koja je dugoročno sigurnosno i obrambeno važna za Republiku Hrvatsku“, rekao je ministar Banožić te dodao kako se time omogućuje i dostizanje zahtijevane razine NATO ciljeva sposobnosti.

Ovaj sustav jednostavno se integrira s MBDA sustavom srednjeg dometa VL MICA, koji koristi iste rakete kao avioni Rafale, čime se pojednostavljuje logistička i operativna potpora te održavanje. Avionima Rafale i zemaljskim sustavom Mistral će se ostvariti već provjerena integracija sustava protuzračne obrane.

U skladu s ponudom tvrtke MBDA France, nabava raketnog sustava PZO kratkog dometa Mistral, odnosi se na isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sustavom za šifriranu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju zapovijedanja i upravljanja. Prve isporuke očekuju se do početka 2024. godine.

Osiguran je i paket integrirane logističke potpore koji uključuje specijalni alat i ispitno-mjernu opremu, inicijalni komplet pričuvnih dijelova, tehničku dokumentaciju, vježbovne rakete, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“ i tehničku potporu proizvođača.

Vrijednost ugovora je 53.850.000 eura s otplatnim rokom od pet godina, a ukupne obveze Ministarstva obrane s ekonomskim povećanjem cijena i porezom na dodanu vrijednost iznose 71.957.138,00 eura.

U 2022. godini obveze iznose 16.155.000 eura, u 2023. 17.687.157 eura, u 2024. godini 12.471.705 eura, u 2025. godini 23.823.510 eura te u 2026. godini 1.819.766 eura.

Objava Vlada donijela odluku vezanu za nabavu raketnog sustava protuzračne obrane pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja